Leiden van startup weegt op gezondheid

Dit artikel delen:
burn-out

Slaapproblemen, een gebrek aan energie, maag- en darmklachten en zelfs hartkloppingen. Het runnen van een startup is leuk en boeiend, maar komt met een prijs. De coronacrisis zorgt bovendien voor extra stress. Dat blijkt uit een onderzoek naar het welbevinden van startende ondernemers door accelerator Start it @KBC en preventiespecialist Mensura.

De workload, tijdsdruk, complexiteit en onzekerheid die bij een startup komen kijken, wegen op veel stichters. Uit het onderzoek van Start it @ KBC en Mensura blijkt dat de helft minstens enkele keren per maand slaapproblemen ondervindt. Een kwart heeft na een werkdag geen energie meer over om nog iets anders te doen en bijna een vijfde begint vermoeid aan de werkdag. Een op drie heeft maag- en darmproblemen en eenzelfde percentage worstelt met concentratieproblemen. Zeven procent heeft zelfs geregeld last van hartkloppingen of pijn op de borst.

‘We zien bij de founders van startups een enorme motivatie, drive en veerkracht. Daar schuilt meteen het gevaar’, zegt Julie Daenen, preventiedeskundige bij Mensura. ‘Die gedrevenheid kan er, samen met veel stress en onzekerheid, voor zorgen dat de founders over hun grenzen gaan. Zeker in deze tijden van Covid-19.’

Het hoge stressniveau van de jonge ondernemers is zelfs de grootste uitdaging voor de startup-gemeenschap, zegt Lode Uytterschaut van Start it @KBC. ‘Startups werken keihard aan nieuwe innovaties, vaak zonder een vast inkomen en zonder dat ze weten of de markt hun innovatie zal omarmen. Dat zorgt onvermijdelijk voor stress en druk. Wij willen een omgeving creëren waar startups niet alleen focussen op groei en grote mijlpalen, maar ook op tijd gas terugnemen. Een omgeving waar ze op de nodige hulp en ondersteuning kunnen rekenen.’

Naast onheilstijdingen kon de enquête ook enkele positieve resultaten naar boven halen. Zo scoren startup-oprichters founders bijzonder hoog op jobtevredenheid. Van de tachtig oprichters die deelnamen, vindt 86 procent het runnen van een startup leuk en boeiend. De betrokkenheid en motivatie liggen groter dan bij de algemene populatie en de founders hebben een meer positieve kijk op hun werk.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-08-25T10:20:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.