Reviews worden geschreven door medewerkers van de redactie of op persoonlijke titel door externe deskundigen.

HP OfficeJet Pro 9012e: werkpaard zonder sexappeal

Belofte maakt schuld

Dit artikel delen:

HP OfficeJet Pro 9012e

Voor zelfstandigen, thuiswerkers en zzp’ers is de aankoop van een nieuwe printer een no-brainer. Ze lopen naar de lokale winkel en kiezen gewoon het goedkoopste modelletje. Wie meer geld wil besteden, komt uit bij modellen als de HP OfficeJet Pro 9012e. Dat is een van de eerste exemplaren van HP die de nieuwe dienst HP+ aan boord heeft. Die biedt extra functionaliteit in ruil voor één belofte van de eindgebruiker.

Laten we, voor we het over HP+ hebben, eerst de printer zelf onder de loep nemen. De HP 9012e is een vrij fors toestel; het is dan ook niet alleen een printer, maar meteen ook een scanner en kopieerapparaat. Wie dat absoluut wil, kan hem zelfs nog als fax inzetten, want een analoge telefoonaansluiting is aanwezig.

Wat de printkwaliteit betreft, hebben we geen klachten. Teksten in zwart-wit worden superscherp en mooi egaal afgedrukt en benaderen, wat ons betreft, de afdruk van een goede laserprinter. Ook qua foto’s scoort de HP prima, ook al is het geen dedicated fotoprinter: de kleuren zijn mooi helder en alles wordt scherp weergegeven, zeker als je speciaal fotopapier gebruikt. Het apparaat print ook bovengemiddeld vlot: hij spuwt tot 22 pagina’s per minuut in zwart-wit uit en tot achttien pagina’s per minuut in kleur. Het printpapier kan je kwijt in een tray waar 250 vellen in passen.

Goed om te weten is dat de 9012e ook duplex-printen ondersteunt; je kunt dus instellen dat papier standaard zowel aan de voor- als achterkant bedrukt wordt. De inkt wordt aangeleverd via vier verschillende cartridges, waarmee het dus mogelijk is deze per kleur (zwart, geel, blauw, mangaan) te vervangen. De cartridges zelf komen in twee maten: normaal en XL. De normale zijn goed voor ongeveer duizend afdrukken, bij de XL-versie mag je dat verdubbelen.

Als scanner profiteert de HP van de automatic document feeder; je plaatst de documenten die je wilt scannen in de bovenste la en de rest verloopt automatisch. De documenten kunnen zelfs automatisch recto-verso ingescand worden. Handig.

Prielwerk

"Een handige feature is de bediening via een HP-app"

Bedienen doe je de HP natuurlijk vanaf je computer. Maar er is ook een bedieningsschermpje op het apparaat zelf voorzien. Dat werkt, maar geweldig comfortabel is het niet, vooral omdat het écht klein is. Een handige feature is de bediening via een HP-app. Zo kan je scans maken met de camera van je telefoon en deze meteen printen of je scan bedienen via de telefoon als er een document onder ligt.

De menu's zijn duidelijk, maar het indrukken van de (virtuele) knopjes is soms prielwerk. Tot slot vermelden we dat de HP zowel Apple Airprint als Mopria ondersteunt, waardoor ook het afprinten vanaf een smartphone probleemloos zou moeten verlopen. Airprint werkte bij ons alvast zoals het hoort.

De installatie van de 9012e verder ging zonder enige euvels en was zowel op een Windows 10- als Mac-computer op minder dan tien minuten gepiept. Wat meteen charmeerde, was de snelheid waarmee het apparaat in gang schiet als je een printcommando afvuurt. Dat verloopt waarlijk bliksemsnel, ook al verloopt de verbinding via wifi. Zeker in de vergelijking met de oude printer die we normaliter gebruiken (een Canon die wel maar ongeveer een derde van HP kost), viel dit positief op.

Zee van printers

We moeten eerlijk zijn: een printer is niet meteen het meest sexy apparaat dat er is. Deze 9012e ziet er goed uit, maar echt geweldig spannend is het natuurlijk allemaal niet. Hoe probeert deze HP zich dan te onderscheiden van zijn concurrenten? Hewlett-Packard probeert dat te doen met HP+, een nieuwe dienst die dit jaar is geïntroduceerd. Wie zich daarvoor inschrijft (en dat kan bij installatie van het apparaat) krijgt interessante voordelen: een jaar langer garantie op de apparatuur, een halfjaar gratis Instant Ink en twee jaar gratis gebruik van extra mobiele print-, scan- en fax-functionaliteiten. Daarbij zit onder meer Smart Advance, waarmee bijvoorbeeld scans zijn te bewaren als doorzoekbare pdf.

Ook fijn: als HP+-abonnee kan je met de app altijd vanuit een veilige omgeving printen. Het programma controleert, zolang de printer verbonden is, constant of de beveiliging op orde is en monitort via de cloud of de voorconfiguraties en instellingen nog kloppen. Bij verdacht gedrag krijgt de app-gebruiker een seintje.

HP+ voorziet daarnaast ook in cloudconnectiviteit met de printer, zodat deze kan ingezet worden via de app. Op die manier hoef je dus geen documenten meer naar een bepaald email-adres te versturen om ze te printen als je buitenshuis bent.

Kost dat?

"Het antwoord is simpel: nul euro"

Blijft natuurlijk de vraag: hoeveel kost al dat moois? Het antwoord is simpel: nul euro. Je hoeft HP niks te betalen, maar moet wel beloven dat je, als je HP+-abonnee wordt, je enkel originele HP-inkt of -toner gaat gebruiken. Wie dus zijn inkt bij alternatieve (lees: goedkopere) partijen inkocht, zal hier niet meer gesteld geraken.

HP+ is dus, voor alle duidelijkheid, niet te verwarren met het al bestaande HP Instant Ink-programma. Dat stuurt eindgebruikers automatisch nieuwe cartridges op als deze bijna leeg zijn, in ruil voor een bepaald maandbedrag. Dat bedrag gaat van 99 eurocent (goed voor vijftien pagina’s per maand) tot 24,99 euro (zevenhonderd pagina’s per maand). Je krijgt met HP+ dus wel een halfjaar gratis Instant Ink, maar het staat er voor de rest los van.

Conclusie

Over de HP 9012e zelf kunnen we kort zijn: een prima printer die zijn werk voortreffelijk doet. De laagste prijs die we online vonden voor het apparaat was 169 euro.

Blijft de vraag: is HP+ een goede deal? Voor wie sowieso al klant was bij Instant Ink of altijd al originele HP-cartridges gebruikte wel. Die krijgt alle extraatjes er als het ware gratis bovenop. Wie zijn inkt bij alternatieve leveranciers inslaat, zal met het rekenmachientje aan de slag moeten en uitrekenen hoeveel hij of zij per pagina uitgeeft aan inkt. Daarna is dan zaak om te bekijken of alle extra’s van HP+ voor jou de meerprijs waard zijn.

Laten we wel wezen: voor zo’n niet sexy apparaat als een printer is dat best een hoop gedoe. Weet ook dat de keuze voor HP+ niet terug is te draaien: als je er eenmaal voor kiest, zit je voor de rest van de levensduur van de printer vast aan originele HP-cartridges.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-09-09T13:40:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.