Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

De toekomst van de PC

Dit artikel delen:

Laten we het eens hebben over de techniek die al sinds eind jaren zeventig ons bezighoudt en voorziet van vele mogelijkheden, namelijk de PC. Wat kunnen we gezien de vele technologische ontwikkelingen op IT-gebied nog verwachten van de PC in de toekomst van de mensheid? De welbekende laptop blijft er? Gaat de desktop of mini-pc nog stappen maken? Lees mee en kom meer te weten over de toekomst van de PC.

De huidige staat van de pc

Sinds het aanbreken van de pandemie gaat het weer beter met de pc. Waar voorheen de aandacht voornamelijk gelegd werd op mobiele telefoons en tablets, vinden er de laatste tijd weer innovaties plaats in de PC-wereld. Een voorbeeld is de ontwikkeling van de mini-pc, het uitgeven van de nieuw gekleurde iMacs, het nieuwe besturingssysteem Windows 11, Chrome OS die groeit etc.  Al met al zijn er genoeg ontwikkelingen op PC-gebied. Een leven zonder de pc is en blijft gewoonweg onmogelijk, maar de verandering zien we overal gebeuren. Door de crypto hype en de pandemie zien we dat de videokaart voor torenhoge prijzen verkocht wordt en nauwelijks aan te voeren zijn. Het minen van een crypto valuta zoals de ripple kan namelijk lucratief zijn, al is het de vraag hoe dat zich richting de toekomst ontwikkeld. Indien dit wat afkoelen gaat, zal de pc-markt ook wat rustiger worden. 

De Laptop daagt de PC uit

De laptops en draagbare computers bieden mobiliteit, maar vervangen nog niet de kracht van een traditionele vaste pc. Echt krachtige draagbare apparaten zijn er nog niet, en is tot nu toe een onvervulde belofte, vertraagd door de hoge kosten van zowel de hoogwaardige apparaten en mobiele data als de relatieve onhandigheid van het toetsenborden die de laptop zo lomp maakt. 

De cloud

De mogelijkheid om documenten online te bewerken via Google Docs of Microsoft 365, evenals de massale overstap naar webmail (Gmail, Outlook.com) hebben de overstap naar een mobiel apparaat veel aantrekkelijker gemaakt.

Updating

Het upgraden van een computer of updaten ervan is een persoonlijke keuze. Dat gezegd hebbende, hebben tablets een relatief kortere levensduur omdat ze niet kunnen worden bijgewerkt (je zit vast aan de technologie die je hebt gekocht).

Deze beperking wordt erger door de relatief korte levensduur van mobiele apparaten.

Laptops zijn beperkter in hun upgrademogelijkheden dan desktops, maar sommige upgrades zijn mogelijk, zelfs als dit betekent dat externe add-ons moeten worden toegepast. Dit is niet het geval bij mobiele telefoons.

Professionals vragen om meer kracht

Mensen die op professioneel gebied met een pc werken zoals bijvoorbeeld contentmakers of miners die stellar lumens kopen hebben belang bij serieuze rekenkrachten. Degenen die serieuze inhoud ontwikkelen of grote inspanningen van hardware vragen, hebben het robuuste nodig. Een tablet of smartphone kan voor het nodige gemak zorgen, maar kan de computer nog niet vervangen. Dit geldt niet noodzakelijkerwijs voor grafische kunstenaars die de uitstekende tekenmogelijkheden van geavanceerde tablets gebruiken.

Naarmate spraakbesturing verbetert en apparaten krachtiger worden, kan deze situatie omkeren, maar we zijn er nog niet helemaal. Windows 11 heeft op dit gebied enorme vooruitgang geboekt en het is waarschijnlijk slechts een kwestie van tijd voordat de "pc" een tablet wordt. De meeste professional zijn productiever met een windows computer dan met een portable device. De laptop is een prima hulpmiddel voor vergaderingen of werk op locatie. 

Een iPad van de laatste generatie en een iPhone van de laatste generatie kun je wel wat mee. Maar ze hebben de computer nog niet vervangen. De nieuwste iPad-serie is veelbelovend, maar kost veel meer dan dat er voor een laptop betaald moet worden. De meeste power users in de nabije toekomst zullen een fatsoenlijke laptop of desktop gaan prefereren. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-02-10T10:04:04.000Z 24 webvertising


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.