Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Uw nieuwe computer beveiligen: de 10 essentiële stappen volgens ESET

Dit artikel delen:

Windows 11 haalt de krantenkoppen en dit is misschien een goed moment om in een nieuwe pc voor het gezin of voor het thuiskantoor te investeren. Maar elk nieuw toestel zou een beveiligingswaarschuwing moeten bevatten. Hackers zijn geïnteresseerd in uw gegevens zodra deze met internet zijn verbonden. En ze beschikken over heel wat mogelijkheden om dit te doen.

Men moet dus nadenken over cybersecurity voordat men zijn toestel zelfs maar aanzet. Fris uw geheugen op en maak van cyberhygiëne uw eerste prioriteit.

Wat zijn de belangrijkste bedreigingen voor uw pc? 

Eens de PC verbonden is met internet, zullen hackers proberen uw gegevens te stelen, het apparaat te coderen en te 'gijzelen', financiële details te extraheren, in het geheim cryptocurrency te delven, enz. Ze zullen beproefde methodes gebruiken: wachtwoorden hacken, stelen of raden, of misbruik maken van softwarekwetsbaarheden. De belangrijkste bedreigingen zijn onder meer:

Phishing – Cybercriminelen doen zich voor als legitieme en betrouwbare bronnen (banken, technologieleveranciers, retailers, enz.) en proberen gebruikers op links te laten klikken en bijlagen in mails te openen. Dit leidt gebruikers naar nepsites die hen vragen ​​om persoonlijke informatie (ID en/of adres/financiële gegevens) in te vullen of kan een geheime malwaredownload veroorzaken.

Drive-by downloads en kwaadaardige advertenties: Soms kan het bezoeken van een besmette website of het tonen van kwaadaardige advertenties een download van malware veroorzaken. Bekende sites worden mogelijk minder gecompromitteerd omdat ze meer middelen en een sterkere bescherming hebben. Maar er zijn genoeg voorbeelden die aantonen dat dit niet altijd het geval is. Daarom is het essentieel te investeren in gerenommeerde beveiligingssoftware en ervoor te zorgen dat de beveiligingsinstellingen van de browser correct zijn.

Digitaal skimmen: Hackers kunnen ook de betaalpagina's van e-commercesites besmetten met malware ontworpen om 'in stilte' uw kaartgegevens te verzamelen wanneer ze ingevoerd worden. Het is moeilijk om zich hiertegen te beschermen omdat het probleem van de leverancier komt. Kopen op meer bekende sites kan het risico verminderen.

Schadelijke apps en bestanden - Cybercriminelen verbergen ook malware in legitiem ogende apps en downloads. Veel zijn gepost op online forums, P2P-sites en andere platforms. Het is daarom logisch alleen van vertrouwde bronnen te downloaden en effectieve beveiligingssoftware te gebruiken om malware op te zoeken.

Tien tips om uw computer te beschermen 

De volgende stappen worden misschien automatisch uitgevoerd door uw pc-fabrikant of Microsoft, maar het is toch de moeite om wat meer onderzoek te doen en ervoor te zorgen dat alle instellingen zo veilig mogelijk zijn. Hier zijn de top 10 IT-beveiligingstips:

1.       Installeer automatische updates voor het besturingssysteem en alle software op de pc

2.       Verwijder bloatware die er vaak op zit. Controleer of u software herkent om er zeker van te zijn dat het verwijderen ervan de prestaties niet verslechtert. Hoe minder software er op het toestel staat, hoe minder kans aanvallers hebben om bugs erin uit te buiten

3.       Installeer meerlaagse beveiligingssoftware van een gerenommeerde externe leverancier en installeer alle updates

4.       Configureer back-ups en sla een kopie van gegevens op, op een extern opslagtoestel dat offline wordt onderhouden

5.       Beveilig de browser door de privacy- en beveiligingsinstellingen aan te passen en ervoor te zorgen dat het de nieuwste versie is

6.       Schakel de firewall in en configureer deze op het besturingssysteem en de thuisrouter, en zorg ervoor dat deze met een sterk wachtwoord beveiligd is

7.       Download een app voor meervoudige authenticatie om uw accounts te beschermen tegen phishing of andere aanvallen

8.       Vermijd het gebruik van USB-sleutels die niet van u zijn, voor het geval ze malware zouden bevatten

9.       Gebruik een wachtwoordbeheerder zodat al uw inloggegevens uniek, sterk en moeilijk te kraken zijn

10.    Download enkel apps/bestanden van vertrouwde bronnen en vermijd illegaal materiaal, waarin vaak malware kan zitten.

Zelfs als u deze tips volgt, zijn er nog steeds risico's bij het online browsen. Ga altijd voorzichtig te werk, reageer niet op ongevraagde mails/online berichten en zorg ervoor dat de versleuteling van het toestel ingeschakeld is.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-08-04T19:05:19.000Z Key Communications


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.