De markt voor colocatieproviders is sterk aan het veranderen. De sector wordt geconfronteerd met veranderingen die enorme kansen, maar ook grote uitdagingen meebrengen. Om deze uitdagingen het hoofd te bieden, moeten colocatieproviders een balans zien te vinden tussen operationele verandering en voortdurende innovatie binnen elk onderdeel van hun product- en serviceaanbod. Met welke veranderingen moeten zij rekening houden?
Het type klant voor colocatieproviders verandert voortdurend. Topmanagers, bedrijfseenheden en andere belanghebbenden krijgen steeds meer invloed op datacenterstrategieën, waardoor het aantal potentiële beslissers razendsnel toeneemt. Met als gevolg dat colocatieproviders genoodzaakt zijn hun kennis en expertise uit te breiden om op nieuwe en onderscheidende manieren te communiceren met hun doelgroepen.
Colocatie is bovendien zelf aan verandering onderhevig. Bedrijven springen in op de wisselende markttrends en stimuleren organische groei door hun bedrijfsmodel te veranderen. Denk hierbij aan een herpositionering of overgang naar een ander segment, maar ook aan mogelijke fusies en overnames om nieuwe services aan te kunnen bieden. Colocatieproviders kunnen daarnaast hun geografische bereik vergroten door samenwerkingen aan te gaan met partners.
Toenemende technologietrends
Colocatieproviders kunnen nieuwe kansen benutten door klanten te helpen met trends zoals internet of things (IoT). Deze trend verandert de manier van denken over traditionele it-oplossingen; van infrastructuur en middleware tot business logica en data. Colocatieproviders zijn zeer goed in staat om klanten te helpen bij het nemen van de juiste investeringsbeslissingen op het gebied van nieuwe, op internet gebaseerde, technologieën.
Een andere trend is edge-computing, dat op macroniveau wordt aangedreven door IoT en big data. De nieuwe toepassingen vragen meer rekenkracht en snellere reactietijd. Met edge-computing wordt rekenkracht dichterbij de data-genererende apparaten gebracht. Dit biedt kansen voor colocatieproviders, omdat het behoefte creëert voor meer data-acquisitie, rekenkracht en opslagbronnen aan de rand van het netwerk. Edge-computing wordt meestal ondersteund door kleinere datacenters, die zorgen voor een afname in vertraging bij datatransmissie en voor een grotere efficiëntie van het gehele verbonden systeem.
Aan de andere kant blijft de cloud iets mysterieus hebben. Of u het nu als een kans of een bedreiging ziet, cloudcomputing is nog steeds belangrijk en vormt vaak een integraal onderdeel van het ecosysteem van datacenters. Dit geldt met name voor organisaties die starten met de implementatie van IoT-strategieën. Deze vragen meer rekenkracht en een grotere systeembetrouwbaarheid. De elastische en flexibele aard van de cloud levert colocatieproviders nieuwe uitdagingen en veel vragen op. Moeten zij zelf de benodigde cloudservices aanbieden? Samenwerken met een cloudprovider of alleen de infrastructuur aanbieden? Of kiezen voor een combinatie van deze drie opties?
Colocatieproviders zijn in staat om internetgiganten de benodigde infrastructuur te bieden. Ze kunnen de grote spelers ondersteunen bij het vergroten van hun bereik richting nieuwe markten, maar ook bij het behalen van hun doelstellingen rond efficiëntie, lage latency – vertraging – en beveiliging. Daarbij kunnen ze gebruikmaken van de mogelijkheid om de cloudservices van de internetgigant door te verkopen aan hun eigen klanten.
Daarnaast zijn er kansen voor colocatieproviders om cloudproviders zowel als huurder als provider in te zetten voor het bieden van public en private cloudservices en toegang te verlenen tot cloud- en software as a service (SaaS)-diensten.
Verschuivend technologielandschap
IoT, edge en cloudcomputing vereisen een flexibeler, bestendiger datacenterontwerp, dat na verloop van tijd verder kan worden uitgebouwd of geconsolideerd. Colocatieproviders moeten deze flexibiliteit omarmen om op een efficiënte en kosteneffectieve manier tegemoet te kunnen komen aan de toenemende eisen van hun klanten, zonder capaciteits- en betrouwbaarheidsproblemen. Modulair opgebouwde datacenters hebben de juiste capaciteit, bieden flexibiliteit en voldoen aan de eisen in de veranderende datacentermarkt.
Daarnaast speelt dcim-software (data center infrastructure management software) een steeds grotere rol bij datacenterbeheer, door het bieden van meer consistentie, voorspelbaarheid, betrouwbaarheid, efficiëntie en controle over operationele indicatoren en een betere servicegarantie. Ook verschaft dcim datacentersbeheerders een nauwkeurig overzicht van de prestaties op het gebied van it en faciliteiten. Hierdoor kunnen zij met meer inzicht controle uitoefenen op het gehele datacentersysteem, wat leidt tot meer efficiëntie, kostenreductie en een verbetering van de betrouwbaarheid.
Dcim biedt tevens geavanceerde energiebeheersing en monitoring van de totale infrastructuur van multi-tenantomgevingen. Met statistische rapportages over datacenteractiviteiten, de fysieke locatie van servers, updates over de omgeving, efficiënt stroomgebruik en koeling.
Conclusie
Snelle transformatie, evoluerende klantensegmenten en vernieuwende technologietrends stellen de colocatiebranche voor de uitdaging om de status quo te doorbreken. Door meer inzicht te krijgen in hoe deze uitdagingen kunnen worden omgezet in innovaties en kansen, binnen elk aspect van het datacenter, kunnen colocatieproviders hun eigen routekaart uitstippelen naar succes in de digitale wereld.
Miquel Pozo Diaz, account executive cloud & service providers segment bij Schneider Electric