Microsoft start het European Security Program, Atos levert de it voor de Uefa Nations League 2025, Amista uit Lier koopt GeONE en Fujitsu neemt GK Software helemaal over. Dat zijn een paar onderwerpen uit dit nieuwsoverzicht van de afgelopen twee weken.
Microsoft lanceert Europees it-beveiligingsprogramma
Microsoft is het European Security Program gestart, een initiatief dat Europese overheden kosteloos ondersteunt met artificiële intelligentie (ai)-gedreven dreigingsinformatie, snellere verstoring van cyberaanvallen en versterkte bescherming tegen de kwaadwillige inzet van ai. Het programma is onderdeel van Microsofts European Digital Commitments en bouwt voort op het eerdere Government Security Program. Het Amerikaans it-concern stelt in een blog over het nieuwe programma dat het aanhoudende dreigingsactiviteiten blijft waarnemen, die gericht zijn op Europese netwerken van actoren van natiestaten, waarbij Russische en Chinese activiteiten bijzonder productief zijn.
Atos levert it-diensten en applicaties voor UEFA Nations League 2025
Atos, de it-partner van de Uefa, levert de essentiële it-diensten en applicatieondersteuning voor de Nations League 2025, die van 4 tot 8 juni 2025 in Duitsland plaatsvindt. Het gaat onder meer om oplossingen voor accreditatie, toegangscontrole, competitiesystemen, radiocommunicatie en servicedeskdiensten, it-securitydiensten en hybride cloudbeveiliging en verspreidingssystemen zoals het voetbalserviceplatform, de mobiele app en een website met ingebouwde spelelementen. Vorig jaar regelde Atos ook al de it voor het EK Voetbal en de Olympische en Paralympische Spelen.
Amista neemt GeONE over
Amista, een specialist in SAP-oplossingen, data-integratie en documentautomatisering, heeft zijn oog laten vallen op GeONE. Deze, in 2007 opgerichte Utrechtse expert in document- en informatiemanagement met een sterke focus op het M-Files- en SharePoint-platform. De overname wordt ondersteund door investeerder Capital A, dat een belang van 50 procent heeft in Amista. Met de toetreding van GeONE versterkt het bedrijf uit Lier zijn expertise in documentmanagement en integratieoplossingen. Het bedrijf telt inmiddels ruim tweehonderdvijftig medewerkers in de Benelux, Hongarije, India en de VS.
Fujitsu rondt overname GK Software af
Het Japanse Fujitsu neemt GK Software geheel over. In 2023 nam het Japanse it-concern al een meerderheidsbelang, nu heeft het ook het resterende belang in deze Duitse winkelautomatiseerder overgenomen. Het in 1990 opgerichte bedrijf uit Schöneck (Hessen) levert wereldwijd kassasystemen en software-as-a-service-oplossingen, waaronder artificiële intelligentie (ai)-gedreven prijsoptimalisatie. Er werken 1200 man bij GK Software, waarbij GK een samenstelling is van de achternamen van de twee oprichters Rainer Gläß en Stephan Kronmüller.
Frans N2F breidt met extra kapitaal uit in Benelux
N2F, een Franse aanbieder van software voor onkostenbeheer en factuurautomatisering, haalt groeifinanciering op bij het Amerikaanse FTV Capital voor uitbreiding in de Benelux en productvernieuwing. Sinds de oprichting in 2015 biedt N2F een alles-in-één cloudplatform voor het beheren van declaraties, zakelijke betaalkaarten en het automatiseren van crediteurenprocessen. Het bedrijf wil ook groeien in de Benelux; het platform houdt ook rekening met lokale wet- en regelgeving, zoals die rond de omzetbelasting in Nederland. Investeerder FTV Capital neemt het belang in N2F over van een andere kapitaalverschaffer PSG Equity, die in 2023 was ingestapt.
General Atlantic stapt in bij Wireless Logic
Wireless Logic, een wereldwijde aanbieder van internet-of-things (iot)-connectiviteitsplatforms, krijgt er een nieuwe investeerder bij. Het Amerikaanse General Atlantic sluit zich aan als minderheidsaandeelhouder. De Duitse private-equityfirma Montagu blijft meerderheidsaandeelhouder en herinvesteert samen met General Atlantic. Het extra kapitaal ondersteunt de strategie die zich richt op organische groei, strategische overnames en verdere diversificatie van markten en diensten van Wireless Logic. Het Britse bedrijf werd in 2000 opgericht in het Verenigd Koninkrijk.
Fortinet winkelt weer in Israël
Cybersecurityleverancier Fortinet heeft het bedrijf Suridata overgenomen. Dit is een Israëlische startup van beveiligingsoplossingen voor software-as-a-service (saas)-omgevingen. Suridata biedt tools om onder meer verkeerde configuraties, identiteitsmisbruik en onbeheerde integraties van derden tegen te gaan. De afgelopen jaren heeft het bedrijf veertien miljoen dollar opgehaald via twee financieringsrondes. Fortinet heeft al eerder overnames gepleegd in Israël, waaronder die van Perception Point en EnSilo.
Colt, Honeywell en Nokia testen quantumveilige cryptografie in de ruimte
Colt Technology Services (Colt), Honeywell en Nokia slaan de handen ineen en verkennen het opzetten van kwantumveilige netwerken met behulp van satellietcommunicatie. Als onderdeel van het initiatief zijn de bedrijven van plan nieuwe manieren te testen om versleuteld optisch netwerkverkeer te beschermen tegen risico’s die zich voordoen wanneer quantumcomputing traditionele versleutelingsmethoden breekt. Het gaan dan met name om de technologie quantum key distribution (QKD) die nu nog een beperkt bereik heeft. Om toch te zorgen voor wereldwijde dekking onderzoeken de drie bedrijven de mogelijkheid om de ruimte in te gaan (zie ook hun paper).
Capgemini, Mistral AI en SAP mikken op vitale sector
Capgemini heeft een strategisch partnerschap met SAP en Mistral AI aangekondigd om sterk gereguleerde organisaties te helpen groeien door de inzet van artificiële intelligentie (ai)-modellen. De samenwerking biedt ai-oplossingen binnen SAP voor sectoren met strikte datavereisten, zoals de financiële dienstverlening, publieke sector, lucht- en ruimtevaart, defensie en energiesector. Als onderdeel van deze nieuwe samenwerking biedt Capgemini een uitgebreide library van ruim vijftig vooraf gebouwde, aangepaste zakelijke ai-toepassingen.
Salesforce hengelt Informatica toch binnen
Salesforce aasde al lange tijd op Informatica, een vooraanstaande specialist in datamanagement. Nu is de deal rond voor een pakket aandelen ter waarde van acht miljard dollar. Informatica (opgericht in 1993 met hoofdkantoor in Californië en circa vijfduizend werknemers) richt zich op enterprise-clouddatamanagement en data-integratie. Salesforce werkt al langer samen met Informatica, omdat het producten van dat bedrijf aanbiedt aan zijn klanten. De overname is bedoeld om de databasis van Salesforce te verbeteren voor het inzetten van krachtige en verantwoordelijke agentische ai.
The Royal Marsden verlegt met NTT Data en Carpl.ai grenzen van kankeronderzoek
The Royal Marsden neemt een door artificiële intelligentie (ai)-aangedreven radiologie-analyseservice in gebruik voor de ontwikkeling en evaluatie van ai in medische beeldvorming. Het is al langer bekend dat ai de identificatie van beeldvormende biomarkers aanzienlijk kan versnellen en verfijnen. Het initiatief richt zich op de ontwikkeling en evaluatie van ai-algoritmen om de nauwkeurigheid van oncologische onderzoeken te verbeteren, waaronder sarcomen, long-, borst-, hersen- en prostaatkanker. Het Britse oncologisch centrum werkt hierin samen met automatiseerder NTT DATA en Carpl.ai. Voor de oplossing worden krachtige Dell-servers en de nieuwste Nvidia-gpu-verwerkingscapaciteit ingezet.
Xerox stapt over naar de cloud met SAP
Xerox heeft gekozen voor een reeks SAP-oplossingen voor de modernisering van zijn enterprise-architectuur. Kern ervan is de keuze voor Rise with SAP en SAP S/4Hana Cloud, met als doel bedrijfsprocessen wereldwijd te standaardiseren, it-kosten te verlagen en het applicatielandschap te vereenvoudigen. De cloudoverstap maakt deel uit van de meerjarige strategische herinrichting van het Amerikaanse printerconcern onder de noemer Xerox’ Reinvention. Het bedrijf richt zich daarbij op het versterken van zijn kernactiviteiten in print, het verhogen van de productiviteit en het uitbreiden van zijn digitale en it-dienstenportfolio.
Celstraffen opgelegd in Dieselgate
In Duitsland zijn vier oud-medewerkers van Volkswagen veroordeeld voor fraude en bedrag voor hun aandeel in het sjoemeldieselschandaal. Twee ervan kregen meerjarige celstraffen; de andere twee voorwaardelijke gevangenisstraffen. Oud-topman Martin Winterkorn moest ook voorkomen, maar die zaak is uitgesteld vanwege de slechte gezondheid van de nu 78-jarige oud-topman. In 2015 kwam aan het licht dat het autoconcern met behulp van illegale software de uitstoot van miljoenen dieselauto’s kunstmatig had verlaagd, waardoor de auto’s bij emissietesten milieuvriendelijker leken dan ze in werkelijkheid waren. Die zaak, Dieselgate genoemd, heeft Volkswagen tientallen miljarden aan boetes en schadevergoedingen gekost.