‘Nieuwe Itanium-processor arriveert te laat’

Na jaren uitstel komt de nieuwe Itanium-generatie volgend jaar op de markt. Te laat. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.

De nieuwste uitvoering van Intels 64-bit serverprocessor Itanium komt na lang wachten, uitstel en onzekerheid toch nog op de markt. HPE, de enterprisekant van het opgesplitste HP (Hewlett-Packard), brengt nieuwe servers met de Kittson-processor in 2017 uit. Intel en HPE zijn daar echter nogal laat mee. De afkalving van het Itanium-platform is lang geleden al ingezet en analisten achten de kans klein dat het tij nog gekeerd wordt.

Toch wordt het gat nu wel erg groot. Vergeet niet: de Kittson-generatie stond eerst op stapel om in 2014 uit te komen. Daarmee zou het twee jaar na de Itaniums van de Poulson-lichting verschijnen. Begin 2013 zijn plots enkele van de technische eigenschappen van Kittson gewijzigd, zoals de nanometermaat voor de fabricage. Dit bepaalt mede het haalbare prestatieniveau en energieverbruik. In plaats van 22 nanometer (nm) wordt de nieuwste Itanium-generatie geproduceerd op 32 nm, net zoals Poulson. Inmiddels zit Intel allang op 14 nm en stevent het af op 10 nm. Kittson is dus een kleine stap voorwaarts in het verleden. De processor komt, maar te laat. Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-07-28T08:10:00.000Z Jasper Bakker


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.