‘Windows-smartphones gaan nog gemist worden’

Dit artikel delen:

Windows-smartphones vallen weg en dat wordt toch een gemis. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.

Het smartphone-avontuur van Microsoft lijkt wel zo’n beetje voorbij te zijn. Natuurlijk, de Windows-maker laat de mobiele wereld zeker niet gaan. Ceo Satya Nadella zet de door zijn voorganger aangekondigde focus op cloud én mobiel stevig door. Waar Steve Ballmer het al had over devices en services, doet Microsoft tegenwoordig minder zelf aan devices. Het heeft de kostbare overname van Nokia afgeschreven en de overgebleven Finse foon-tak is dan ook gesloten.

De mobiele platformen van de toekomst lijken dus Apple’s iOS en Google’s Android te zijn. Eerstgenoemde is qua marktaandeel de kleinere, maar qua directe winst de grotere. Het tweede platform is qua marktaandeel de Goliath, zoals Windows ooit was, en levert Google indirect forse winsten op. Gebruikers kunnen klem komen te zitten tussen deze twee dominante platformen en de leveranciers ervan. Windows Phone (tegenwoordig weer Windows Mobile geheten) had een tegenwicht kunnen vormen. Het zal nog gemist worden. Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Als trouwe Nokia-klant (sinds de start van de gsm's) en ondanks alles trouwe Windows-gebruiker op pc én mobile zal ik Windows Phone absoluut missen. Maar het klopt dat MS de mobile 'die hard' fans in de kou laat staan. Ik volg meerdere issues op in fora en zie continu jarenlange trouwe fans overstappen, omdat ze de strijd moe zijn. Ikzelf twijfel ook sterk momenteel nadat ik noodgedwongen moest terugdraaien naar WP8.1 omwille van meerdere onopgeloste issues. WP en Windows 10 mobile waren (of hadden op zijn minst de potentie) om een uniek OS te zijn, maar indien er niet snel een mirakel plaatsvindt (zoals een perfect werkende Surface Phone) zal het ermee gedaan zijn vrees ik... En wie gaat dan ooit nog het lef hebben om een alternatief te bieden voor de twee groten?

Computable, mag ik jullie wijzen op jullie artikel "Microsoft in mobiel: wordt dat eigenlijk wat?" van 21/10/2016 (https://www.computable.be/artikel/achtergrond/mobility/5861847/5594136/microsoft-in-mobiel-wordt-dat-eigenlijk-wat.html) waarin jullie zelf aangeven dat Windows Mobile:
- er als enige OS echt op vooruitgaat (van 11 naar 16 %)
- draaít op ongeveer 1/6 van de zakelijke smartphones
In het artikel staat verder letterlijk "Het wijst erop dat Microsoft in dit domein nog zeker niet is uitgeteld" en "Microsoft speelt dus nog mee, en het komende jaar wordt hiervoor cruciaal."

De huidige stelling amper 2 maanden later lijkt mij dus wat misplaatst en getuigt van een zekere stemmingmakerij. Ik denk dat er een onderscheid moet worden gemaakt tussen zakelijk gebruik en privégebruik en dat Windows mobile in de zakelijke markt inderdaad nog steeds duidelijk aanwezig is. Onze onderneming gebruikt als sinds 2013 en tot grote tevredenheid uitsluitend Windows smartphones en blijft dit ook in 2017 nog doen. Bij een collega-maatschappij in Nederland die deel uitmaakt van onze Europese holding is dit net hetzelfde. Het gebruiksgemak van het OS, de sync met het bedrijfsnetwerk, de prijs/kwaliteit tegenover iOS en de veiligheid (wat bij Android een absolute nachtmerrie is in bedrijfsomgevingen) maken dit tot het ideale OS in een zakelijke omgeving. Mocht ik zelf een smartphone voor persoonlijk gebruik kopen, zou ik ook zonder twijfel een Windows phone kopen. Ik heb achtereenvolgens al de Lumia 520, 625, 640 en nu de 650 (op Windows 10) kunnen gebruiken en ben hierbij nog nooit ontgoocheld geweest. Op de 650 komen er regelmatig updates uit (onlangs werd zelfs de geweldige "double tap to wake" feature die ook op WP8.1 al bestond opnieuw beschikbaar), wat bewijst dat Microsoft zijn mobiel platform nog steeds verder ontwikkelt.

En wat het steeds maar weer gebruikte argument van het aantal apps betreft: Windows heeft er inderdaad "maar" zo'n 670.000 (!) tegenover resp. 2 en 2,2 miljoen voor iOS en Android, maar hoeveel heb je er eigenlijk gemiddeld op een smartphone staan?
Samengevat: Windows smartphones vallen niet weg. Ik verwacht zelfs een opleving medio 2017 en ben dan nog een stuk voorzichtiger dan ComputerWorld, dat enkele maanden geleden voorspelde dat Windows in 2017 iOS zal voorbijsteken...

Beste Koen,

Ik deel volledig uw mening. HP komt eraan met een toestel, Acer kwam met hun Windows Phone ook terug naar Europa. Het zal wel dit jaar moeten gebeuren want momenteel is het behelpen vermits er niet veel stock meer is. Tot september hou ik het bij Windows voor onze organisatie, als er dan nog geen witte rook is zal ik met spijt in hard mij toch tot een ander platvorm moeten gaan richten. De medewerkers klagen wel wat aan apps maar prijs/kwaliteit, gebruiksgemak en beveiliging lijkt me het Windows mobiele platvorm zeker aangewezen.

Beste Peter, vanmorgen heeft hardware.info laten weten dat Microsoft stopt met de verkoop van Lumia smartphones (https://be.hardware.info/nieuws/50573/microsoft-verkoopt-geen-lumia-telefoons-meer); ze zijn inderdaad niet meer op voorraad in hun eigen store. Vermoedelijk komen zij eind volgende maand met hun Surface Phone naar buiten op het World Mobile Congress in Barcelona en stoppen ze daarom de Lumia-lijn. Er komt dus blijkbaar toch schot in de zaak. Ik heb alleszins direct enkele Lumia 650-toestellen besteld om de komende periode te overbruggen, want onze oudste toestellen gaan hun 4e levensjaar in en af en toe valt er al eens eentje uit.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-12-30T08:06:00.000Z Jasper Bakker


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.