‘Drones en robots hebben non-proliferatieverdrag nodig’

De vrees voor kunstmatige intelligentie (ai - artificial intelligence) is méér dan science fiction. Internationale beperking is nodig. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.

De angst voor kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, ofwel ai) is een klassiek thema uit de science fiction en kent zijn oorsprong in de horror (van Mary Shelley’s boek Frankenstein). In de ict-wereld zijn waarschuwingen voor het ai-gevaar an sich niet nieuw: computerwetenschappers, cyberpioniers en denkers als Bill Joy, Kevin Warwick en Ray Kurzweil hebben begin deze eeuw al de noodklok geluid. Nu is er een breder gedragen waarschuwing; afgegeven door oprichters van ruim honderd bedrijven die actief zijn op het gebied van robotica en ai.

Zij zien groeiend gevaar in de versnellende ai-ontwikkelingen en het gebruik van drones, robots, zelfrijdende auto’s plus diverse andere vormen van zelfstandige bewegende en opererende ict-entiteiten. De waarschuwende experts, waaronderaiI-hoogleraar Toby Walsh en Tesla-oprichter Elon Musk, vrezen voor een wapenwedloop, hackaanvallen en meer oorlogen. ‘Vroeger had je een heel leger nodig om een oorlog te beginnen, en nu alleen een paar programmeurs', legt Walsh uit in het FD. Disruptie, maar dan in een wel zeer gevaarlijke zin. Er is dus een internationaal non-proliferatieverdrag nodig, net als voor kernwapens.

Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-08-24T08:36:00.000Z Jasper Bakker


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.