Veel onrust onder Fedict-personeel

Dit artikel delen:
Vragen

Het was nog niet helemaal zeker of de traditionele nieuwjaarsreceptie van Fedict en Agoria zou plaats vinden dit jaar. Fedict wordt immers opgedoekt en maakt plaats voor het ‘Digital Transformation Office’. Maar uiteindelijk gaf minister Alexander De Croo, verantwoordelijk voor de digitale agenda toch groen licht.

Een beetje merkwaardig van De Croo, want vorig jaar merkte hij tijdens zijn speech nogal schamper op dat er blijkbaar nog veel bespaard kan worden in de it-sector als dergelijke recepties nog kunnen. Overigens is het zo dat het personeel van Fedict op deze bijeenkomst zorgt voor alle ondersteuning, van badges tot garderobe. Ik ken weinig overheidsdiensten die hun werknemers zo ver krijgen.

Jan Deprest, de huidige topman van Fedict, die een mandaat heeft tot 2020, verwelkomde traditioneel alle gasten. ‘Hij had me gezegd dat hij dat niet meer zou doen, maar kijk, daar staat hij toch weer’, grapte Minister De Croo die een applaus vroeg en kreeg voor Deprest en hem meteen ook twee ongetwijfeld heerlijke flessen gegist druivensap overhandigde. Of er voor Deprest nog een plaats in bij de overheid is voorlopig niet duidelijk.

Onrust bij personeel

Wat vooral opviel was de onrust bij het personeel van Fedict, niemand weet precies wat er zal gebeuren, of er nog plaats zal zijn voor hen in het nieuwe Digital Transformation Office (DTO). Op zo’n twee maanden voor de overgang naar het DTO op 1 maart lijkt me dat wel zeer aberrant. ‘Het Digital Information Office moet de spil worden van de digitalisering van de Overheidsdiensten’ en ‘de burger moet er beter van worden’. Daarmee liet De Croo zijn toehoorders behoorlijk in het ongewisse.

De nieuwe topman van DTO wordt Ben Smeets, de huidige directeur-generaal Organisatie en Persooneelsontwikkeling van de FOD Personeel en Organisatie. ‘Wie is Ben Smeets?’, werd er alom gefluisterd tijdens de receptie, alvast geen bekende in it-middens. Smeets zal de leiding at interim nemen, maar bij de overheid kan ad interim wel heel lang duren. Walter Van Assche, die al van bij de aanvang bij Fedict betrokken is en de huidige directeur-generaal is, zal de it-projecten dus in goede banen moeten leiden. Van Assche kent deze it-biotoop als geen ander en was eigenlijk getipt als de nieuwe topman.

Het is echter evenmin duidelijk wat het huidige budget wordt van het Digital Transformation Office. Fedict moest de jongste jaren bijzonder sterk besparen en had nog een budget van zo’n twintig miljoen euro. Benieuwd of dat nu nog verhoogd wordt. Zopas kondigde minister De Croo nog aan dat hij een budget vrijgeeft van liefst 18 miljoen euro voor het uitwerken van digital skills in België. Dat is bijna evenveel als voor Fedict, DTO dus. Het Digital Transformation Office zal in elke geval alle digital skills kunnen gebruiken als het zijn taak wil waarmaken. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-01-11T11:40:00.000Z Luc Blyaert


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.