Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Onzekere tijden hebben vdi volwassen gemaakt

De huidige gezondheidscrisis drukt ons met de neus op de feiten: we hebben een innovatieve aanpak nodig om onze productiviteit te behouden. Desktopvirtualisatie (vdi) is misschien niet nieuw, maar het is mogelijk wel de juiste oplossing in een tijd waarin het vermogen om snel te reageren wordt gewaardeerd.

Vandaag weten we niet hoelang de Covid-19-crisis zal duren en wat de gevolgen zullen zijn, maar het is wel de drijvende kracht achter de snelle veranderingen in de it-benadering. Plotseling zijn buzz words zoals agile, flexibiliteit, aanpassingsvermogen, schaalbaarheid en meer gewoon de keiharde realiteit. En wie deze voordien had genegeerd, ontdekt nu op de harde manier wat hij eigenlijk had moeten doen.

Vier trends

"Focus ligt ook op tools om digitaal samen te werken en te brainstormen"

Sommige van die veranderingen zijn voorspelbaar. Cloud computing blijft bijvoorbeeld snel groeien. Gartner voorspelde vorig jaar dat het gebruik van publieke-clouddiensten in 2020 met zeventien procent zou stijgen (of meer dan 226 miljard dollar!). De mogelijkheid om nieuwe apps en diensten snel te testen en uit te rollen, en dan alleen nog maar per gebruik te betalen, sluit perfect aan bij de huidige tijdsgeest waarin organisaties snel moeten handelen en hun uitgaven nauw moeten samenhangen met de waarde op korte termijn. 

Daarnaast sluit mobile computing mooi aan bij de noodzaak - of verplichting - om meer medewerkers te laten thuiswerken. Ook hier speelt cloud een rol, omdat gebruikers via een browser met elk apparaat en vanaf elke locatie toegang hebben tot de diensten.

Security is een derde gebied waar investeringen in vpn’s en endpoint-security nodig is om werknemers op afstand te laten werken. IDC ziet een samengesteld jaarlijks groeipercentage van 9,4 procent tot 2023, hoewel de evolutie van het coronavirus dit eerder zal bepalen.

Ten vierde zal de focus liggen op tools om digitaal samen te werken en te brainstormen, omdat teams zich fysiek niet mogen ontmoeten of mogen reizen. Gartner ziet deze virtuele samenwerkingsplekken tussen 2019 en 2023 bijna verdubbelen om tegen het einde van die periode 4,8 miljard dollar waard te zijn.

Desktopvirtualisatie

Ik wil hier nog een categorie aan toevoegen: virtuele desktopinfrastructuur (vdi), ofwel  desktopvirtualisatie. Hiermee kunnen toestellen die op een netwerk zijn aangesloten toegang hebben tot bronnen zoals apps die van oudsher op harde schijven/servers staan. Vdi is een zegen voor elk bedrijf dat zich nu snel moet aanpassen. Werknemers kunnen in de vertrouwde omgeving werken, ongeacht het apparaat dat ze gebruiken. Er is geen behoefte aan speciale thin-client-hardware; vdi kan snel ingesteld worden op bestaande hardware, dus kunnen gebruikers hun eigen - goedgekeurde - byod-apparaat gebruiken, maar ook elke desktop-pc, laptop, tablet of smartphone, zelfs als het een ouder model is met beperkte rekencapaciteit, geheugen of opslag. 

En omdat de admins vanop afstand controle hebben over een gecentraliseerde serveromgeving, is het gehele proces veiliger en kunnen regels worden ingesteld om risicovolle gebruikersacties te blokkeren. De implementatie is snel en veilig, met updates en patches op de achtergrond en met verschillende toestemmingsniveaus die individueel of per gebruikersprofiel kunnen worden ingesteld. Backup en bedrijfscontinuïteit zijn relatief eenvoudig vanwege die centrale controle. Dus zelfs als de continuïteitsplannen ontbraken en er geen vdi-omgeving aanwezig was voordat de lockdown-maatregelen van kracht werden, is het nog niet te laat.

Vdi is verre van nieuw. Het gaat tientallen jaren terug (met de komst van Citrix en Microsoft Windows Terminal Server). Je zou links kunnen zien tussen vdi en het pre-client/server model van ‘domme’ terminals die aan het mainframe hingen. Maar er zijn veel verschillen in kosten, mogelijkheden, capaciteit en controle: vier elementen die vdi vandaag zo aantrekkelijk maken. Door updates en evoluties zijn er geen beperkingen meer - zoals grafische mogelijkheden ooit een zwak punt waren. In feite is de evolutie die vdi meemaakte zo groot dat veel experts de terminologie nu niet meer gebruiken en meer praten over end-user computing (euc) als een vloeiende aanpak waarbij de gebruiker toegang heeft tot dezelfde bronnen op meerdere apparaten zonder dat de veiligheid in het gedrang komt.

The time is right

"Vdi biedt een win-winsituatie voor een onderneming in deze onzekere tijden"

Elke technologie heeft niet alleen degelijke mogelijkheden en het juiste prijskaartje nodig, maar ook een tijd waarin alles op elkaar is afgestemd om tot succes te leiden. Zo is vdi nog steeds een toch wel grote niche, maar de huidige trends sluiten naadloos aan bij de sterke punten van vdi. De bovenstaande technologische trends spelen uiteraard in het voordeel van vdi, maar ik heb het gevoel dat de pandemie een keerpunt zal zijn voor vdi omdat, zodra iedereen van cio's, ceo's tot eindgebruikers de smaak te pakken krijgt, de voordelen nog duidelijker zullen worden.

Kortom, vdi biedt een economische, veilige en effectieve manier om de infrastructuur van de klant in te zetten en het zal een win-winsituatie zijn voor de onderneming in deze onzekere tijden: een tijd waarin de onderneming precies dit soort soepelheid en vlotheid nodig heeft.

Sammy Zoghlami, senior vice president Nutanix EMEA

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-06-29T13:54:00.000Z Sammy Zoghlami


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.