Visterin Fileert: Vier trends en één café

Dit artikel delen:
Computable Cafe

In de huidige it-sector staan vier trends voorop. Ze vormen niet alleen de rode draad op de Infosecurity-beurs, die nu plaatsheeft in Brussels Expo, maar ook in het Computable Café, waar de redactie beursbezoekers twee dagen lang van harte welkom heet.

De vier trefwoorden zijn de basis van de vier paneldiscussies die op woensdag en donderdag op het programma staan in het Computable Café. Telkens met experts. Voor elke discussie is er één trend.

1. Data

Data zijn het nieuwe olie. Of het nu om big data gaat of artificiële intelligentie. Data doen een bedrijf beter en sneller functioneren. En het gaat steeds sneller. De bank JP Morgan doet bijvoorbeeld een beroep op artificiële intelligentie om financiële contracten sneller te verwerken en af te sluiten. Hun nieuwe softwareprogramma Contract Intelligence (Coin) zou in enkele seconden het werk uitvoeren waaraan voordien juristen en kredietspecialisten jaarlijks ruim 360.000 uren moesten besteden.

Ook bij ons laten steeds meer banken onder meer een deel van hun vermogensbeheer over aan software die de klant zelf kan aansturen. Zo kocht onlinebeleggingsbank Binck Bank vorige week nog robotadviseur Pritle aan. Maar de opmars van data zorgt ook voor toenemende bekommernis rond databeheer en privacy. Wie garandeert en bewaakt uw privacy?

2. Security

Waarmee we meteen overstappen naar de tweede term. Security is big business. Of big losses. Meer dan ooit. Vraag dat maar aan de (voormalige) Yahoo-baas Marissa Mayer. Zij levert haar bonus in vanwege twee enorme datalekken die aan het licht zijn gekomen. Haar jaarlijkse bonus van twee miljoen dollar en een aandelenbonus van nog eens enkele miljoenen gingen in rook op.

De ontdekking van de datalekken heeft namelijk geleid tot een waardevermindering van 350 miljoen dollar door Verizon, dat Yahoo overneemt. Er lopen tientallen rechtszaken tegen Yahoo vanwege de lekken.

3. Cloud

Facebook nam Whatsapp over voor het gigantisch bedrag van negentien miljard dollar, en dat voor een piepjong bedrijf met nog geen vijftig medewerkers. Dankzij de lage instap van cloudtechnologie kunnen bedrijven de kritische massa halen. Cloud maakt het speelveld gelijk tussen kleine en grotere ondernemingen. Door een doordachte cloudaanpak kunnen vooruitstrevende bedrijven innoveren en voordeel halen uit de nieuwe doorbraaktechnologieën. Iets wat tot dusver niet mogelijk was. 'Met cloud tools ter beschikking is het enige verschil nog de wil om te innoveren', schreef Jan Ronsse van Oracle onlangs op Computable.

4. Talent

Naast de opmars van data, cloud en security valt de menselijke factor niet te onderschatten. Talent is schaars; in het Computable Café hebben we het daarom ook over de war on it talent. Bepaalde profielen zijn erg gegeerd, maar opvallend: er zijn ook alsmaar grotere verschillen. Bij recente ontslagrondes bij banken als ING en AXA werden ook de it-afdeling niet ontzien. Maar tegelijk lonkt de sector naar de fintech-startups en hun medewerkers. It’er zijn is op zich ontoereikend. Digitaal talent maakt het verschil.

Computable Café

Iedereen welkom in het Computable Café van InfoSecurity, waar we de vier trends – data, security, cloud en talent – overlopen. Al delen we er ook IT Person of the Year award uit en organiseren we een Pub Quiz. Allemaal op uw gezondheid, en die van uw data en toepassingen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-03-22T09:59:00.000Z William Visterin
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.