Blyaert Betwist: G-Cloud is ambitieus maar mistig

Dit artikel delen:

Als alles goed gaat, dan worden nu vrijdag 9 december op de ministerraad de principes goedgekeurd van de Government Cloud, kortweg de G-Cloud. Alle federale overheidsdiensten kunnen dan à la carte inspelen op de aangeboden IT-oplossingen, maar of het ook een succes zal worden is nog niet helemaal duidelijk. ‘Cloud is ambitieus, maar voorlopig nog altijd wat mistis,’ vertelde een van de deelnemers van het event van 4Instance in Brussel begin deze week.

G-Cloud mag dan nog de grote winnaar zijn van de jongste egov Awards, er zijn nog heel wat vragen rond dit IT-project waar de politiek zich voorlopig afzijdig van hield. G-Cloud biedt onder andere Infrastructure as a service (IaaS), Software as a service (SaaS waaronder Microsoft) en Platform as a Service (PaaS).

Niet alle Federale OverheidsDiensten (FOD's) lopen er warm voor. Zo houden de diensten van de eerste minister vast aan hun S-Cloud met de S van Secure.

De G-Cloud, dat verscheidene keren in de koelkast verdween en er opnieuw uitgehaald werd, is grotendeels het antwoord op de forse besparingen van 15 tot 20 procent die de diverse it-diensten moesten leveren. Maar hoe de betaling voor de diensten zal gebeuren is nog niet zeker. ‘Pay per use’ ligt voor de hand, maar elke FOD zal zelf haar manier van betalen kunnen uitwerken, net zoals het ook zelf kan bepalen welke diensten het zal afnemen.

Wie cloud zegt, zegt ook standaardisatie

De G-Cloud maakt onder andere gebruik van Netapp storage-oplossingen die door Proximus worden geïntegreerd. 

Wie cloud zegt, zegt ook standaardisatie en minder ruimte voor innovatie en maatwerk. Ook daarmee zal rekening moeten gehouden worden. Er wordt ook gevreesd dat G-Cloud uiteindelijk de voorloper kan worden van één enkel it-team voor de diverse Federale Overheidsinstellingen, maar dat wordt weerlegd door bedenker en architect van de G-Cloud, Frank Robben, tevens de topman van Smals. Sommige it-verantwoordelijken hebben het dan ook weleens ietwat smalend over G-Smals.

De ambitie van G-Cloud is alleszins groot want uiteindelijk wil Robben op termijn alle overheidsinstellingen, ook gewestelijk, laten kunnen inspelen op de G-Cloud, maar eerst moet dan toch de mist optrekken voor het huidige aanbod. Opvallend was alvast dat de meeste it-topmannen van de diverse FOD's heel wat goodwill tonen en de G-Cloud in eerste instantie als een goede oplossing willen omarmen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-12-07T12:02:00.000Z Luc Blyaert
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.