De ministerraad heeft de principes goedgekeurd voor de G-Cloud. Dat project zal verschillende ict-diensten van de federale overheid samenbrengen.
Op de jongste ministerraad zijn de krachtlijnen van de nieuwe G-Cloud goedgekeurd. In eerste instantie zullen, naast de sociale zekerheid, ook de FOD Sociale Zekerheid, Fedict, de FOD Economie, de FOD Financiën en de FOD Binnenlandse Zaken in het project stappen. In de toekomst wordt de samenwerking uitgebreid met onder meer de FOD Justitie, het Nationaal Geografisch Instituut en de Regie der Gebouwen.
De ministerraad heeft de instap in de G-Cloud trouwens verplicht. Wanneer die verplichting ingaat, al worden bepaald in functie van de lopende engagementen en de nodige migratie-inspanningen. Overheidsdiensten die de instap afwijzen zullen daarvoor een overtuigende business case moeten kunnen voorleggen.
De ministerraad keurde ook het principe re-use vs buy vs build (hergebruik – aankoop – bouw). Bij het zoeken naar een oplossing zal steeds geijverd worden om zoveel mogelijk bestaande oplossingen, gecreëerd door overheidsinstellingen, opnieuw te gebruiken. Dit zal in het overgrote gedeelte van de gevallen immers de goedkoopste werkwijze zijn.
Indien dit niet lukt, zal gezocht worden op de markt naar bestaande oplossingen die kunnen aangekocht worden (buy). Slechts in laatste instantie zal gestart worden met een eigen gebouwde oplossing (build).
Dalende kosten
De G-cloud heeft zijn basis in een cloud-project dat ontstond binnen de sociale zekerheid, dat project haalde vorige week nog de eGov-Award van Agoria binnen. Het project moet schaaleffecten te creëren, efficiëntiewinsten boeken en kosten besparen. Binnen zes jaar moet het gebruik van één overheidscloud leiden tot een jaarlijkse besparing die kan oplopen tot 30,4 miljoen euro aan uitgespaarde ict-kosten. Een intense samenwerking tussen het e-Health platform, de Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering en de Federale Pensioendienst zorgde in 2016 al voor een daling van de kostprijs van virtuele servers met twaalf procent en van de kosten voor opslag met veertig procent.
De eengemaakte overheidscloud zal gebaseerd zijn op het as a service-model, waarbij elke overheidsdienst niet langer eigen datacenters, eigen hardware en eigen basissoftware aanschaft, beheert en onderhoudt. Voortaan gebeurt dat samen. Hierdoor dalen de kosten omdat er veel minder versnippering is. Ook door de beschikbare capaciteit op elk moment optimaal te benutten en niet af te stemmen op de eigen piekcapaciteit, worden kosten bespaard.
Het nieuwe Digital Transformation Office, waarvan de oprichting door de ministerraad ook werd goedgekeurd, zal een centrale rol spelen in de ondersteuning van de uitrol van de G-Cloud. Het Digital Transformation Office zal verantwoordelijk zijn voor de digitale transformatie van de federale overheid en zal onder meer driemaandelijks moeten rapporteren aan de regering over de vooruitgang van het project.