Dit zijn de beste publieke ict-projecten van België!

Computable Awards 2022, categorie IT Project of the Year in Public Market

Dit artikel delen:

Vertegenwoordigers van de genomineerde projecten in 2021

Wat waren de beste ict-projecten in de Belgische publieke sector? Dat zoekt Computable uit via een award voor IT Project of the Year in Public Market. Vandaag maken we de vijf finalisten bekend. De winnaar komen we te weten tijdens vakbeurs Cybersec Europe op 11 en 12 mei 2022.

Dit jaar reiken we voor de vierde keer de IT Project of the Year uit bij de Computable Awards, maar dit jaar verandert er wel iets. Want de voorgaande drie edities werden vijf verschillende sectoren samengevoegd in één categorie, de IT Project of the Year. Doordat we dit jaar maar liefst 29 projecten aangedragen kregen, reiken we dit jaar drie projectawards uit, in de publieke, enterprise- en kmo-markt. Van deze laatste maakten we eerder al de genomineerden bekend.

De afgelopen drie jaar reikten we dus de IT Project of the Year uit. De eerste die de prijs in handen kreeg, was VDAB, RMDY en Odisee met AR Instruction Overlay, die werkzoekenden in de bouwsector informeerde over het werk van een bouwvakker. In 2020 ging de award naar de Uitbetalingsapp het Groeipakket, een project van Kind en Gezin, het VUTG en Cegeka. Vorig jaar won het Focus-platform, een project van Politie Antwerpen en Orange Cyberdefense.

Vijf publieke genomineerden

Dit jaar reikt Computable voor het eerst de prijs uit voor het beste ict-project in de Belgische publieke sector. De competitie startte vorig najaar met een aanmeldingsmodule voor het voordragen van ict-projecten. Een jury heeft zich de voorbije weken over de inzendingen gebogen. Bij hun beoordeling is rekening gehouden met de (zakelijke of maatschappelijke) meerwaarde, de technische impact, de uiteindelijke resultaten en het innovatieve karakter van het ict-project.

De winnaar krijgt zijn award op de Cybersecurity Europe-vakbeurs op 11 en 12 mei in Brussels Expo. Dit zijn de vijf genomineerden in alfabetische volgorde:

1. CareAce Plus (Thuiszorg)
Het departement Thuiszorg laat medewerkers voortaan nog maar één toepassing gebruiken. Alles verloopt digitaal. Daarvoor hadden ze bij Thuiszorg, een eigen departement onder de naam Kotee, voor iedere dienstverlening een andere oplossing, Excel-bestanden, Access-databanken of gewoon papier. De dienst opteerde daarom om één van hun toepassingen door de leverancier verder te laten ontwikkelen: CareAce Plus.

2. CovidSafe (Digitaal Vlaanderen, Sciensano en eHealth-Platform, in opdracht van Interfederaal Comité voor Testing en Tracing)
Als een van de eerste in Europa lanceerde België midden 2020 de CovidSafe-app en de Covid-certificaten. Vier maanden later is de app 5,5 miljoen keer geïnstalleerd en zo de best verspreide overheidsapp in België. Er was geen tijd om verschillende versies te ontwikkelen en te testen, het moest van de eerste keer raak zijn.

3. De stad als één service-organisatie (Roeselare en Topdesk)
De ict-afdeling van de stad Roeselare begon vijf jaar geleden met het slopen van de muren tussen de (data)silo’s. Vijf it-projecten moesten hier aan bijdragen. Klanten hoeven enkel nog één centraal meldpunt te contacteren.

4. Mijn Burgerprofiel (Vlaamse overheid)
Tot op heden zitten veel persoonsgegevens verspreid over verschillende instanties en beleidsniveaus. Mijn Burgerprofiel wil hier een oplossing voor bieden. Het moet een ‘one stop shop’ voor burgers worden, die het beleidsniveau overschrijdt.

5. Navicert (FOD Mobiliteit en Vervoer, Apvine en Mendix)
België is een belangrijke maritieme natie. Om zijn positie te behouden en de nood aan efficiëntie te kunnen inlossen, begon de FOD Mobiliteit en Vervoer aan een digitaliseringstraject. Navicert is hierin een eerste stap en creëert een digitale brug tussen de FOD en de reders, classificatiemaatschappijen en internationale inspectiediensten.

Prijsuitreiking bijwonen?

Computable maakt de winnaar van de Award IT Project of the Year in Public Market bekend tijdens de vakbeurs Cybersec Europe. Tijdens dit event, dat op woensdag 11 mei en donderdag 12 mei plaatsvindt, worden de laatste it-nieuwigheden en -ontwikkelingen voorgesteld. Dat alles binnen het thema van de beurs: building a secure future. Deze rode draad wordt belicht vanuit verschillende subthema’s of tracks: Digital Transformation & Automation, Improve Security Awareness, Cybersecurity Innovation, European Cyber Security Perspectives, Cybersecurity Solutions, Machine Learning, Data Intelligence & AI, IoT & 5G en Cloud Strategies.

U kunt zich in een later stadium gratis registreren voor het event.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-02-22T15:32:00.000Z Sander Hulsman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.