Sd-wan heerst bij public cloudprojecten

Cloudinfrastructuur

Software-defined wide area network (sd-wan) is de meest gekozen oplossing voor public cloudprojecten. Dat schrijft de Amerikaanse netwerk- en securityspecialist Barracuda in een nieuw rapport. Driekwart van de deelnemende bedrijven gebruikt al een dergelijk netwerk of verwacht dit binnen twaalf maanden te doen.

Het rapport ‘Secure SD-WAN: The Launch Pad into the Cloud’ laat zien hoe it-beslissers denken over sd-wan en biedt inzichten over de voorkeuren van bedrijven, verschillen tussen industriesectoren en andere markttrends rond sd-wan. Het wereldwijde onderzoek is uitgevoerd onder 750 directeurs, teammanagers en andere personeelsleden die zich met de cloud-infrastructuur van hun organisatie bezighouden. Ze zijn afkomstig van bedrijven van elke grootte en verschillende sectoren.

Hoewel de adoptie van de public cloud blijft groeien, is security nog steeds de belangrijkste barrière voor bedrijven, zo blijkt uit het onderzoek. Niet onbegrijpelijk, gezien het volume en verscheidenheid aan dreigingen waar organisaties mee te maken hebben. Bijna een kwart (23 procent) van de respondenten heeft sd-wan al uitgerold, terwijl nog eens de helft een uitrol verwacht binnen het jaar. Ruim de helft van de respondenten die extra beveiligingsmaatregelen hebben genomen voor hun public cloud, maakt ook gebruik van sd-wan.

Budgetrestricties

De adoptie van sd-wan verschilt wel sterk per industriesector. In de financiële dienstensector is de adoptie het hoogst: 35 procent van de respondenten zegt al sd-wan te gebruiken. Bij 41 procent is de uitrol nu gaande of zal dit binnen twaalf maanden gebeuren. In de publieke sector is sd-wan nog een grote onbekende, slechts zeven procent gaat er mee aan de slag en 36 procent wil dat binnen het jaar doen. Vooral budgetrestricties en een gebrek aan interne expertise zijn daar debet aan. Ook in de gas- en olie-sector is nog maar tien procent van de organisaties er mee bezig, maar daar is al 63 procent er over aan het nadenken.

De meeste organisaties geven er de voorkeur aan om sd-wan aan te schaffen via een cloudprovider. Ruim de helft (52 procent) van respondenten wil sd-wan aanschaffen via een cloud provider, zestien procent bij een onafhankelijk leverancier, vijftien procent zou dit willen doen via hun telecomprovider en twaalf procent via een value-added reseller. Zes procent heeft dan weer geen voorkeur.

Wat cloud provider betreft, gaat Azure met het goud lopen. Microsoft Azure geniet de voorkeur van 45 procent van de ondervraagden. Amazon AWS tikt af op dertig procent, Google op twintig procent. Uit de antwoorden blijkt dat de respondenten van mening zijn dat Azure veiliger en gebruiksvriendelijker is dan AWS en Google.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-06-17T10:50:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.