Google Cloud schiet miljarden in het rood

Google heeft voor de eerste keer aparte omzet- en winstcijfers vrijgegeven voor zijn Cloud-divisie. Daaruit blijkt dat de afdeling in 2020 voor ruim 5,5 miljard dollar verlies draaide. De omzet tikte af op meer dan 13 miljard.

De prestaties van Google Cloud lijken rampzalig, vooral omdat het verlies al enkele jaren toeneemt, van 4,3 miljard in 2018 naar 4,6 miljard in 2019. Maar het ziet er erger uit dan het is, analyseert de site Techcrunch de cijfers. Want het blijkt dat de omzet met sprongen omhooggaat, van 5,8 miljard in 2018 naar 8,9 miljard in 2019. De rode cijfers zijn dus hoogstwaarschijnlijk het gevolg van massale investeringen van Google. Investeringen waar het bedrijf over enkele jaren de vruchten van hoopt te plukken.

Zo is het bouwen van datacenters een kapitaalintensieve bezigheid en daarvan heeft Google er enkele in de steigers staan. Ook pompt het bedrijf grote sommen geld in Google Workspace. Daarbovenop komen nog eens investeringen in zijn core-diensten en overnames en acquisities.

Uit cijfers van een andere cloud-gigant, AWS, blijkt ook hoeveel voorsprong die nog heeft op Google. AWS rapporteerde een omzet van 12,74 miljard dollar, in het laatste kwartaal alleen al. Daar tikte de operationele winst af op bijna 3,6 miljard. Winst, geen verlies.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-02-03T10:29:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.