Scaleway trekt zich terug uit Gaia-X

Europa

Scaleway, de cloud-tak van de Franse operator Iliad, zegt het Europese cloudproject Gaia-X vaarwel. Volgens het bedrijf is de oorspronkelijke doelstelling van Gaia-X - Europa helpen haar digitale soevereiniteit terug te winnen - onhaalbaar.

Hoewel Scaleway een van de oorspronkelijke voorstanders was van het Gaia X-initiatief, komen de visies niet langer overeen, zegt ceo Yann Lechelle. ‘Scaleway gaat zijn lidmaatschap van Gaia-X niet langer voortzetten. De doelstellingen van het project zijn weliswaar lovenswaardig, maar worden ontwricht door tegenstrijdige belangen. Hierdoor blijft de huidige situatie, waarin er geen sprake is van eerlijke concurrentie, onveranderd. Scaleway gaat zijn tijd, geld en aandacht daarom richten op het verder ontwikkelen van zijn eigen multi-cloudproductaanbod, om op deze manier echte verandering en openheid te kunnen realiseren.’

Gaia-X werd eind 2020 voorgesteld door Duitse en Franse ministers en moest het tegengewicht vormen voor de hegemonie van Amerikaanse cloudreuzen als Amazon en Google. Het project is echter aan het verzanden in machtspelletjes, vertragingen en bureaucratie, zo stelt het webmagazine Politico, dat eind oktober een ophefmakend artikel aan Gaia-X wijdde. 

De clouddiensten van Microsoft en Google zijn goed voor bijna zeventig procent marktaandeel in Europa, zegt Politico op basis van cijfers van Synergy Research Group. De grootste Europese cloudspeler, Deutsche Telekom, kan een marktaandeel van twee procent voorleggen. 

Het Gaia X-initiatief doet denken aan het debacle met Quaero, een zoekmotor die door Frankrijk en Duitsland werd opgezet en de concurrentie moest aangaan met Google. Uit dat project werd, nadat het honderden miljoenen overheidsgeld had verteerd, in 2006 de stekker getrokken. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-11-24T11:17:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.