Google werkt aan zesde Belgisch datacenter

Internetreus Google bereidt de bouw voor van een zesde Belgisch datacenter. Dat zou er komen in Farciennes, in de buurt van Charleroi, zo weet De Tijd. Google heeft al vier datacenters gebouwd in Wallonië en concrete plannen voor een vijfde centrum.

Die vijf datacenters staan in Saint-Ghislain, in de provincie Henegouwen, nabij Bergen. Het eerste dateert al van 2005. Deze site, zowat 90 hectare groot, is daarmee volgebouwd en dus moet Google uitwijken naar een nieuwe locatie. Het bedrijf heeft daarom 53 hectaren grond aangekocht in het Ecopôle-bedrijvenpark in Farciennes. De Amerikanen hadden in 2019 al plannen om daar grond te kopen, maar de deal sprong toen af op lekken in de pers. Nu zou de verkoop wel gefinaliseerd zijn. 

Het terrein ligt in de buurt van de rivier de Samber, waar gemakkelijk water uit opgepompt kan worden voor koeling. Er is op het terrein ook voldoende stroomvoorziening voor de servers en er kunnen zonnepanelen bijgeplaatst worden. 

De Tijd schat de investering op zowat zeshonderd miljoen euro. Google zou in totaal al zowat 2,6 tot 2,8 miljard euro in de Belgische datacenters hebben gepompt. Daar staat een relatief bescheiden werkgelegenheid tegenover. In Saint-Ghislain werken ongeveer 350 mensen. Onrechtstreeks stelt Google in ons land een duizendtal mensen te werk. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-11-09T10:53:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.