Option maakt zoveelste doorstart

Bedrijf was in 2015 Onderneming van het Jaar

Het Leuvens Option ontsnapt aan een faillissement en maakt een nieuwe doorstart. Als voorzitter treedt Eric Van Zele (ex-Barco) aan. Hij brengt tevens een nieuwe financieel directeur mee. Oprichter en ceo Jan Callewaert doet een stap opzij.

Option, ooit een parel aan de Vlaamse technologiekroon, voert een nieuwe schuldherschikking door met zijn grootste schuldeisers. Daarbij gaan bestaande obligaties en overbruggingskredieten over in nieuwe aandelen en komt er een nieuw krediet van 2,6 miljoen euro beschikbaar.

Een van de architecten van het plan is Eric Van Zele, voormalig topman van Barco. Hij kocht enkele maanden geleden al het verlichtingsbedrijf Innolumnis op van Jan Callewaert en nam obligaties over van het fonds Quaroq. Die laatste stapte in 2014 in Option, samen met onder meer Marc Coucke (ex-Omega Pharma).

In ruil voor het nieuwe reddingsplan wordt de top van Option flink opgeschud. Ceo Jan Callewaert wordt ceo ad interim (de zoektocht naar een opvolger is gestart) en Eric Van Zele wordt voorzitter van de raad van bestuur. Edwin Bex (ex-Telindus) wordt de nieuwe financieel directeur. Bex was eerder ook betrokken bij de verkoop van Innolumnis.

Onderneming van het Jaar

Voor Option is het de zoveelste episode in een pijnlijk verhaal. Het bedrijf werd in 1986 opgericht en brak eind de jaren negentig door met het ontwikkelen en produceren van modems en sticks voor draadloze communicatie. In 2005 werd Option verkozen tot Onderneming van het Jaar, terwijl Callewaert zich in datzelfde jaar Manager van het Jaar mocht noemen.

De hevige concurrentie uit China en de bijhorende prijserosie holden de markt voor sticks echter uit. Na een succesvolle periode ging het snel bergafwaarts met het bedrijf. In een poging het tij te keren, werd ingezet op het Internet of Things- en Machine2Machine-communicatie. Onder meer de aankoop van Innolumnis (gespecialiseerd in slimme straatverlichting) paste in dat project. Ook CloudGate, het laatste sterproduct van Option, haakte in op die trend. CloudGate is een soort gateway die het voor eindgebruikers gemakkelijk moest maken om aan M2M-communicatie te doen en voorwerpen aan internet te hangen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-03-08T10:42:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.