Cegeka, KPMG en Microsoft in blockchain-verbond

deal overeenkomst partner samenwerking akkoord

Cegeka, KPMG en Microsoft België gaan samenwerken om diensten te leveren op basis van blockchain-technologie. In de tripartite verleent KPMG zakelijk en juridisch advies, levert Microsoft de it-infrastructuur en is Cegeka de integrator.

Met de samenwerking willen Cegeka, KPMG en Microsoft nieuwe toepassingen ontwikkelen en bestaande processen efficiënter automatiseren. Op dit ogenblik test Cegeka een concept voor het overdragen van eigendom in de financiële sector en KMPG werkt al samen met verzekeraars.

'Voor een verzekeraar in Azië hebben we het proces van schadeaangifte geoptimaliseerd', vertelt Vincent Piron, partner bij KPMG. 'De aangifte van persoonlijke schade verloopt nu via Smart Contracts op basis van de blockchain: eenvoudig en paperless voor de klant. De klant opent het schadedossier via de mobiele app en laadt er de bewijsstukken op. Van zodra alle documenten opgeladen en gevalideerd zijn, wordt het contract uitgevoerd in de blockchain en kan de terugbetaling gebeuren. Het zorgt voor minder werkdruk bij de verzekeraar en dus ook voor een aanzienlijke kostenbesparing.'

Ook Cegeka ziet nog heel wat toepassingen voor de blockchain, zegt Sander van Loosbroek, director distributed ledger technology. 'Als je een onderpand voor een hypotheeklening digitaal kunt voorleggen, kun je je hypotheekvraag via blockchaintechnologie ook aanbieden op een online financiële marktplaats. In de energiebranche zou zo’n marktplaats je toelaten om de energie van je zonnepanelen zelf te verkopen. Er is een stijgende vraag en we zijn klaar om blockchainprojecten van de voorzichtige proof of concept naar een productieniveau te tillen.'

KPMG heeft de voorbije jaren al geïnvesteerd in een blockchain practice. KPMG’s Digital Ledger Services helpt klanten onder meer met het bepalen van strategisch haalbare toepassingen en de operationele uitvoering met behulp van Microsofts Blockchain as a Service. 

De drie partners zien naast financiële dienstverlening interesse voor blockchain vanuit uiteenlopende sectoren, zoals de energiesector, de gezondheidszorg, de transport- en logistieke sector en de overheid. Het samenwerkingsverband werd begin april opgestart in Nederland maar het trio gaat nu ook in België aan de slag. In een latere fase zullen deze diensten ook in de rest van Europa worden aangeboden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-05-02T10:30:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.