IBM blijft onbetwiste patentenkampioen

Wetenschappers en onderzoekers van IBM hebben in het vorige jaar 9.130 Amerikaanse patenten ontvangen. Dit is het grootste aantal van alle bedrijven ter wereld. Het is 28 jaar op rij dat Big Blue op een staat.

IBM kreeg vooral patenten toegekend op het gebied van ai, cloud, quantum computing en beveiliging. Zo’n 2.300 patenten gingen over kunstmatige intelligentie, variërend van technologie om virtuele agenten beter te laten reageren op emoties wanneer ze met klanten praten, tot ai die helpt bij het nemen van moeilijke beslissingen. 

Ruim drieduizend patenten werden uitgereikt voor (hybride) cloudtechnologie en ook rond quantum computing werd veel baanbrekend onderzoek verricht. Zo vereenvoudigt een bepaald patent het in kaart brengen van quantummoleculaire simulatie op een quantumcomputer. Hierdoor zijn onderzoekers in staat simulerende chemische reacties op quantumcomputers te onderzoeken. IBM kreeg ook een patent dat de basis legt voor het onderzoeken van nauwkeurigere en efficiëntere risicoanalyse berekeningen op een quantumcomputer.  

IBM heeft meer dan 1.400 security-gerelateerd patenten ontvangen. Een daarvan draait rond ‘full homomorphic encryption’, een opkomende technologie ontworpen om data versleuteld te laten blijven, zelfs wanneer ze worden verwerkt of geanalyseerd in cloud-omgevingen of omgevingen van derden. 

Na IBM stond Samsung op de tweede plaats in het aantal toegekende patenten, met 6.415. Canon volgt op een afstand, op de derde plaats, met 3.225. Microsoft (2.905) en Intel (2.867) maken de top 5 rond. 

Bijna alle bedrijven patenteerden in 2020 minder uitvindingen dan in 2019, allicht zit daar de coronacrisis voor veel tussen. Vergeleken met 2018 werden er in 2020 nog altijd achttien procent meer patenten toegekend. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-01-20T09:28:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.