Microsoft komt met vr-vergaderen en ai aan de edge

AI VR virtual reality Augmented AR

Microsoft heeft op zijn (virtuele) Ignite-event een nieuw platform voorgesteld om de edge van kunstmatige intelligentie (ai) te voorzien: Azure Percept. Microsoft stelt daarnaast een nieuw systeem voor om te vergaderen via virtual reality: Mesh.

Microsoft lijst zelf enkele van de ‘miljoenen’ gebruiksscenario’s op die met Percept realiteit kunnen worden. Liften die reageren op stemcommando’s, camera’s die winkelpersoneel verwittigen wanneer de rekken moeten aangevuld worden of camera’s die de rijen aan de kassa of vrij parkeerplaatsen in de gaten houden. Een bedrijf kan een systeem willen opzetten om automatisch ‘slechte’ producten op een productielijn te identificeren, zodat werknemers die items kunnen verwijderen voordat ze worden verzonden.

Voor Microsoft moet Percept een platform worden dat ‘gewoon werkt’, zonder de noodzaak aan enorme technische bagage. Het Percept-platform omvat zo een ontwikkelingskit met een intelligente camera, de Azure Percept Vision. Met de Azure Percept Studio kunnen klanten met of zonder coderingsexpertise ai-toepassingen ontwikkelen en trainen en van proof-of-concepts implementeren. Naast de Percept Vision heeft Microsoft trouwens ook een Percept Audio in de aanbieding, voor use cases waarin geluid belangrijk is. 

Zowel de Vision als de Audio maken verbinding met Azure-services in de cloud en worden geleverd met hardware die ai mogelijk maakt aan de edge of op momenten dat het apparaat niet met internet is verbonden. Dat is handig voor scenario's waarin het apparaat berekeningen moet maken zonder de tijd te nemen om verbinding te maken met de cloud, of op plaatsen waar er niet altijd een betrouwbare internetverbinding is, zoals op een fabrieksvloer of op een locatie met een slechte service.

Hologrammen

Naast Percept introduceerde Microsoft ook Mesh, een nieuwe mixed virtual reality (vr)-platform dat gebruikmaakt van de Hololens 2-bril om virtuele evenementen en online-vergaderen in een nieuw jasje te steken. Mesh is een futuristisch concept waarbij hologrammen worden gebruikt om te communiceren met andere personen alsof zij echt in de kamer zijn. Ook plannen, technische tekeningen en zelfs objecten kunnen met de technologie digitaal doorgestuurd en gevisualiseerd worden. 

Het nieuwe platform is het resultaat van jarenlang onderzoek en ontwikkeling, zegt Microsoft, op gebieden variërend van hand- en oog-tracking en Hololens-ontwikkeling tot het creëren van hologrammen en ai die realistische avatars construeren. Ontwikkelaars hoeven trouwens niet per se de Hololens 2 te gebruiken met Mesh, ook andere vr-headsets, smartphones, tablets en pc’s zijn op het nieuwe platform in te pluggen.

Excel

Verder had Microsoft nog enkele kleinere aankondigingen meegebracht naar Ignite. Op het gebied van low-code bijvoorbeeld zal het Microsoft Power Automate Platform nu ook zonder extra kosten beschikbaar zijn voor Windows 10-gebruikers. Daarnaast maakt Microsoft Microsoft Power Fx maakt ook zijn intrede: een nieuwe opensource-low-code-programmeertaal gebaseerd op Excel.

Microsoft introduceert ook de Dynamics 365 Intelligent Order Management-applicatie om de bestel- en bezorgprocessen in de logistieke dienstverlening beter in te delen. Tot slot zijn er nieuwe securityfuncties, zoals end-to-end-encryptie in Microsoft Teams, Threat Analytics-rapporten in Microsoft Defender en Secured-core voor Windows Server- en Edge-apparaten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-03-04T10:18:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.