Telecom heeft digitaliseringspotentieel van 200 miljard

Telecomoperatoren die volop inzetten op de digitalisering, wacht een gouden toekomst. Dat schrijft Arthur D. Little in een nieuw rapport. Volgens het consultantsbureau liggen er zowat tweehonderd miljard euro aan ‘digitaal dividend’ te wachten voor telco’s die de digitalisering volop omarmen.

Bijna driekwart van de toplui die Arthur D. Little voor zijn rapport ondervroeg bevestigt dat digitalisering extra waarde aan hun sector zal bijdragen, waaronder een grotere wendbaarheid, bijkomende abonnees en kostenbesparingen. Telco’s moeten trouwens op zoek gaan naar extra inkomsten als ze de investeringen voor onder meer 5G en internet of things willen bekostigen, zo zegt de consultant. Die investeringen zullen de komende jaren immers hoger liggen dan de voorspelde omzetgroei in de sector.

De omslag maken is echter sneller gezegd dan gedaan. De digitaliseringsgolf vereist stevige investeringen en bedrijven moeten ook diepgaande structurele veranderingen maken in hun organisatie en bedrijfscultuur. Ook het aantrekken van het juiste talent is een uitdaging.

Momenteel zitten de meeste telco’s nog maar in een premature digitaliseringsfase, zegt het rapport. Ongeveer een derde van de ondervraagde directeurs omschrijft hun organisatie als ‘digital basic’. Maar drie procent zegt zichzelf op het hoogste ‘digital expansion’-niveau te zien.

‘Telco’s zijn zelfverklaarde digitale achterblijvers’, zegt Jonathan Rowan, auteur van het rapport. ‘Ondanks dat men wel bewust is van de voordelen van de digitale transformatie.’

Tot nog toe was er weinig kwantitatief bewijs over hoe groot die voordelen wel zijn, maar Arthur D. Little gaat uit van een cijfer van thonderd miljard euro aan vrije cash flow, of zowat tien procentpunten van de winst voor belastingen. De consultant ondervroeg meer dan honderd toplui van telecombedrijven en dook in de boeken van 190 van de grootste telco’s ter wereld.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-01-14T11:52:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.