Google en Antwerpen zetten duizenden boeken online

digitaliseren

De stad Antwerpen en Google gaan samen een zeer groot deel van de collecties van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience en het Museum Plantin-Moretus digitaliseren. Meer dan 100.000 werken van de zestiende tot de negentiende eeuw worden vrij toegankelijk gemaakt via Google Books en de bibliotheekcatalogi van de beide instellingen.

Op de werken die door Google ingescand worden, rust geen auteursrecht meer. Uit de collectie van het Museum Plantin-Moretus worden ongeveer 22.500 werken geselecteerd. Uit de Erfgoedbibliotheek gaat het om ongeveer 85.000 boeken.

‘De collectie van de Erfgoedbibliotheek telt in totaal ongeveer 1,5 miljoen volumes en wordt dagelijks in onze leeszaal geraadpleegd door tal van wetenschappers, studenten en liefhebbers’, zegt directeur An Renard. ‘Dat Google ongeveer 85.000 werken digitaliseert, zal de vindbaarheid van onze collectie vergroten en het gebruik ervan stimuleren. Letterlijk de hele wereld krijgt toegang. Van die 85.000 geselecteerde boeken in de Erfgoedbibliotheek werden er iets minder dan de helft in het buitenland gedrukt, met vele duizenden boeken uit Frankrijk, Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.’

Ook directeur Iris Kockelbergh van het Museum Plantin-Moretus is verheugd over het initiatief. ‘Onze oude bibliotheek bevat niet alleen de meest volledige collectie van Plantijn- en Moretusdrukken ter wereld, maar ook tal van zeldzame oude Europese drukken’, zegt ze. ‘Onze collectie is van onschatbare waarde voor wetenschappelijk onderzoek. Dit digitaliseringsproject zal het onderzoek een enorme boost geven. De ingescande boeken zullen full-text doorzoekbaar zijn: onderzoekers kunnen ze dus gemakkelijk, snel en gericht doorzoeken. Google zal zowel oude als moderne drukken tot 1894 scannen.’

Google digitaliseerde eerder al collecties van de Gentse Universiteitsbibliotheek en de Koninklijke Bibliotheek van Nederland. Wereldwijd digitaliseerde Google ook al collecties uit onder andere de universiteitsbibliotheken van Stanford, Harvard en Oxford.

De eerste vijfduizend geselecteerde boeken worden in september met beveiligde transporten uit Antwerpen naar het Europese digitaliseringscentrum van Google overgebracht. Google zal de digitale kopieën vrijwel onmiddellijk opladen in Google Books. Ook de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience en het Museum Plantin-Moretus ontvangen een digitale kopie die in de eigen catalogus wordt opgenomen. Het hele project zal ongeveer drie jaar duren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-03-24T14:39:00.000Z Frederic Petitjean
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.