Belgische tech bepaalt Indiase stroomprijs

Zonne-energie

Sinds enkele maanden gebruikt de Indian Energy Exchange een Belgische oplossing om de prijs en het verhandelde volume van elektriciteit te bepalen. De tool Power Matching Solution werd ontwikkeld door N-Side, een scale-up uit Louvain-la-Neuve.

De Indian Energy Exchange (IEX) is met een marktaandeel van 95 procent veruit de belangrijkste handelsbeurs voor energie in India. Doordat de vraag naar stroom sterk groeit in het Aziatische land en er steeds meer aanbieders komen, is de markt ingewikkelder. Om dat op te vangen zocht de IEX een nieuwe tool om de prijzen en het volume op de stroommarkt correct te bepalen.

De oplossing werd in België gevonden. N-Side uit Louvain-la-Neuve ontwikkelde voor IEX een algoritme dat voortbouwt op zijn bestaande oplossing (Euphemia gedoopt) die het tien jaar geleden al voor Europese markten ontwikkelde en dat gebaseerd is op Mixed-Integer Linear Programming – MILP. Het algoritme werd aangepast, zodat het aan alle specifieke behoeften van IEX voldoet. De oplossing draait sinds medio april op het IEX-platform en helpt nu elke dag om 70 procent van de energiehandel te ondersteunen.

De eerdere ervaring in Europa was een belangrijke waarom IEX in België terechtkwam. De Europese stroommarkt zit immers nog stukken complexer in mekaar dan de Indiase. Euphemia is een algoritme dat inmiddels in 26 landen gebruikt wordt en dagelijks in heel Europa de ‘day-ahead’-elektriciteitsprijzen berekent. De technologie is ook erg schaalbaar zodat de snelle groei van de stroommarkt in India gevolgd kan worden.

Over de hele duur van het contract met IEX zal N-Side verantwoordelijk zijn voor implementatie en operationalisering, licenties, en support en onderhoud. De komende jaren zullen de wiskundige experts en software-ingenieurs van het Belgische bedrijf het algoritme ook voortdurend blijven verbeteren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-07-26T16:04:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.