iPhone X bezorgt Apple boerenkwartaal

iPhone, X, Apple

De recente geruchten over een tegenvallende iPhone-verkoop blijken niet helemaal te kloppen. Het apparaat bezorgde Apple zijn tweede beste maart-kwartaal ooit.

De totale omzet van Apple tikte dit kwartaal af op 61,1 miljard dollar, zo’n 16 procent meer dan in hetzelfde kwartaal van vorig jaar. Onder de streep hield het bedrijf daar bijna veertien miljard dollar aan over. In 2017 was dat elf miljard.

Omdat bepaalde toeleveranciers de laatste tijd mindere cijfers hadden bekendgemaakt, gingen veel waarnemers er van uit dat de verkopen van de iPhone over zijn hoogtepunt was, maar die redenering blijkt niet meteen te kloppen. Apple verkocht 52,2 miljoen smartphones dit kwartaal, tegenover 50,8 miljoen vorig jaar. De omzet steeg met 14 procent naar 38 miljard. De precieze verdeling tussen iPhone X en de andere iPhones maakt Apple niet bekend, maar het bedrijf geeft wel aan dat de X, hun duurste model, meteen ook de bestverkopende telefoon is.

Apple verkocht dit kwartaal ook 2 procent meer iPads, iets meer dan negen miljoen stuks. Ook de omzet uit diensten (Pay, iCloud, Apple Music) en andere producten (onder andere de Homepod) ging fors omhoog, respectievelijk 31 en 38 procent. De enige valse noot in het verhaal is de Mac: daar daalden de verkopen met 3 procent, tot vier miljoen exemplaren.

Na de bekendmaking van de cijfers ging het Apple-aandeel flink omhoog, ook al omdat het bedrijf bekendmaakte dat het voor honderd miljard dollar eigen aandelen gaat inslaan en het dividend met 16 procent gaat verhogen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-05-02T11:14:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.