Smartfin II gespijsd met bijna 200 miljoen euro

Geld money

Smartfin Capital II, de tweede poot van het Smartfin-investeringsfonds waarbij onder andere Jurgen Ingels is betrokken, heeft 200 miljoen euro opgehaald. Dat is een derde meer dan verwacht, schrijft De Tijd.

Nog voor 2019 voorbij is, wil het fonds een eerste investering aankondigen. Aanvankelijk werd gemikt op een startkapitaal van 150 miljoen, maar dat is ruim overschreden. Het eerste Smartfin-fonds was goed voor 75 miljoen euro. 

Smartfin II zal net als zijn voorganger in Europese b2b-bedrijven investeren. Smartfin was betrokken bij Newtec, een Vlaamse leverancier van telecomapparatuur die recent verkocht werd aan een groep uit Singapore. Het fonds heeft nog wel actieve posities in Unified Post, Itineris, NG Data en Maria DB. 

Bij de investeerders zitten naast Ingels ook de banken ING en BNP Paribas, Belgian Growth Fund en Jonas Dhaenens van Combell/Team.Blue). Ook Jan Toye (ex-Palm), Jos Sluys (ex-Arinso) en Jan De Clerck (Domo) zijn betrokken. Hun geld zal van pas komen, want de gemiddelde bedragen die in jonge starters en scale-ups worden geïnvesteerd, zijn de laatste tijd flink gestegen, zegt Ingels in De Tijd: 'Een gemiddelde eerste kapitaalronde van een Europese startup bedroeg in 2014 ruim drie miljoen euro, vandaag is dat ruim zes miljoen'. Maar het is vooral in de latere fases (bijvoorbeeld Serie C-investeringen die stegen van gemiddeld dertien naar dertig miljoen) dat Smartfin II meer wil meespelen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-11-21T10:19:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.