Intel komt met tiende generatie Core-processors

Core-processor processor chip silicium

Chipfabrikant Intel heeft zijn tiende generatie Intel Core S-series voor desktop-pc’s geïntroduceerd. Het vlaggenschip, de i9-10900K, draait op een basissnelheid van 3,7 gigahertz en kan pieken tot 5,3 Ghz leveren.

De geruchtenmolen over de nieuwe Intel-chips deed al een tijdje zijn werk, maar het kleinood is nu ook officieel door het bedrijf geïntroduceerd. De i9-10900K, het topmodel moet zowat vijfhonderd dollar opbrengen en is voorzien van tien cores. Intel mikt met de chip specifiek op gamers die altijd naar de hoogste kloksnelheden op zoek zijn en claimt zo hogere frame rates in spelletjes. In bijvoorbeeld PUBG moet de nieuwe i9 tien procent beter presteren dan de vorige generatie en 63 procent sneller zijn dan een drie jaar oude i7-7700K. Ook het monteren en renderen van video zou een stuk vlotter moeten gaan, zegt het bedrijf.

Intel wil met de nieuwe chips ook een vuist maken tegen de Ryzen 3000-reeks van concurrent AMD die vorig jaar werd geïntroduceerd. De Ryzen 9 3900X (die ongeveer gelijkaardig geprijsd is als de i9-10900K) heeft wel iets lagere kloksnelheden, maar ook twaalf in plaats van tien cores. AMD bouwt zijn silicium ook op een 7 nanometer-architectuur, terwijl Intel voorlopig op 14 nanometer blijft steken. Dat maakt de AMD-chips zuiniger en koeler.

De nieuwe 10000-familie bestaat in totaal uit een twintigtal chips, allemaal zijn ze nu voorzien van hyperthreading voor betere multitasking. De i9- en i7-modellen ondersteunen daarbij DDR4-2933-geheugen, de i5 en i3 houden het bij DDR4-2666. Verschillende types komen ook met een ingebouwde GPU (de Intel UHD 630).

Verder heeft Intel ook een hele reeks nieuwe technologieën voorzien als thermal velocity boost (waarbij de kloksnelheid automatisch opgedreven wordt als de temperatuur het toelaat) en core and memory overclocking 3, dat het gemakkelijker moet maken om chips te overklokken. Alle nieuwe processors van Intel komen ook met ingebouwde wifi-6-ondersteuning.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-05-04T09:52:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.