Technologiesector trekt zich weer op gang

De Belgische technologiesector begint stilaan weer te draaien. Waar de gemiddelde activiteitsgraad begin april nog op iets meer dan de helft lag, is dat intussen gestegen naar 75 procent. Dat blijkt uit een bevraging van technologiefederatie Agoria.

Agoria organiseerde zijn enquête bij 335 technologiebedrijven, goed voor alles samen ongeveer 92.000 werknemers. De technologische industrie zit momenteel aan een activiteitsniveau van 75 procent, ten opzichte van 56 procent begin april. In de ICT-sector gaat het zelfs om bijna negentig procent (75 procent vorige maand). Bij de industriële activiteiten is de herneming het meest uitgesproken in de automobielsector. Daar ligt de activiteit nu op ongeveer 67 procent tegen nauwelijks zeven procent begin april. De bouwtechnologiebedrijven zitten aan 72 procent, terwijl de sector lucht- en ruimtevaart op veertig procent blijft steken.

Volgens Marc Lambotte, ceo van Agoria, is een belangrijke stap gezet: ‘Werken is de basis van onze welvaart. Op een veilige manier weer aan de slag gaan, is dus goed voor ons allemaal.’

Toch blijft het huidige activiteitsniveau ver onder het normale en onder het niveau dat noodzakelijk is voor een duurzame situatie. Een volledig herstel in alle deelsectoren zit er tegen eind 2020 bovendien niet in, verwachten de ondernemers. Dat wijten ze in eerste instantie aan een ongunstige evolutie van de vraag op de markten, maar ook een moeilijke toegang tot klanten en verstoorde commerciële relaties zowel in binnen- als buitenland spelen een rol.

Het absenteïsme in de sector is gedaald van 9,6 naar 7,3 procent en het aantal mensen in tijdelijke werkloosheid zakt naar negentien procent. Indien de coronacrisis te lang zou aanslepen, denken de bedrijven dat ze noodgedwongen hun personeelsbestand zullen moeten inkrimpen, maar momenteel overweegt slechts een kleine tien procent dat.

Investeringen

Van de bevraagde techbedrijven geeft tot slot veertien procent aan nu al acute financiële moeilijkheden te hebben. Zowat 37 procent voorziet financiële problemen in de toekomst en bijna de helft van de bedrijven verwacht dat de crisis een negatieve impact zal hebben op investeringen. Slechts vijf procent voorziet nieuwe investeringen. De telecomsector geldt als de grote uitzondering. Daar wordt geen negatieve impact voorzien en gaan sommige bedrijven zelfs uit van een stijging.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-05-12T11:10:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.