Openstack klaar voor edge en iot

Ussuri-release brengt reeks verbeteringen

De Openstack Foundation (OSF) lanceert woensdag Ussuri, de nieuwste versie van het eigen opensourceplatform voor cloud computing. De 21ste release van deze infrastructuursoftware biedt belangrijke verbeteringen in de kernlaag van de infrastructuur, betere beveiligings- en encryptiemogelijkheden alsmede ondersteuning voor nieuwe toepassingsscenario’s zoals edge computing.

Mark Collier, chief operating officer OSF, kondigde dit in een virtuele persconferentie aan. Ussuri, opvolger van Train, is vanaf morgen beschikbaar. Openstack dat in juli tien jaar bestaat, blijft qua mogelijkheden en adoptie gezond groeien. Collier: ‘Voor de Ussuri-release ontving Openstack ruim 24.000 codewijzigingen afkomstig van ruim duizend developers.’

Het softwareplatform wordt ondersteund door een omvangrijke opensource-community. Volgens Collier behoort het, gemeten naar het aantal actieve bijdragen, tot de drie grootste opensource-projecten ter wereld, samen met de Linux kernel en Chromium.’

De Openstack-software biedt ondersteuning aan meer dan 75 datacenters van publieke clouds en duizenden private clouds. De totale schaal bedraagt al ruim tien miljoen cpu-cores. De totale markt voor Openstack zal in 2023 een omvang van 7,7 miljard dollar hebben bereikt, zo voorspelt onderzoeksbureau 451 Research. Vooral in Azië zit Openstack flink in de lift.

Openstack leent zich voor implementaties van uiteenlopende architecturen, van bare metal en virtuele machines tot graphics processing units (gpu’s) en containers.

Collier stelt vast dat Openstack vooral veel succes heeft in de telecomwereld. Andere sectoren waar dit softwareplatform redelijk veel aanhang heeft, zijn de financiële dienstverlening, retail en de overheid.

Blij verrast

Joep Piscaer, cloud= en infrastructuuranalist, zegt blij verrast te zijn over de verbeteringen. 'Openstack heeft ook de aansluiting gevonden op edge computing. Veel vernieuwingen zijn gericht op het industriële internet of things. En dat is belangrijk omdat dit softwareplatform het vooral van de telecomwereld moet hebben die momenteel zwaar in edge computing investeert,' aldus Piscaer in een eerste reactie.

Een ander positief punt is dat er anders dan een paar jaar geleden nu ook meer focus binnen de community bestaat. ‘De periode van onderlinge verdeeldheid lijkt voorbij,’ stelt Piscaer. Hij betwijfelt nog of Openstack goed weet te integreren met containers en Kubernetes.

Volgens Jonathan Bryce, executive director bij de OSF, ondersteunt de software nieuwe hardware-ontwikkelingen zoals gespecialiseerde chipsets, nieuwe chiparchitecturen en gpu’s. De hardware verandert snel, zei hij. Maar ook bij storage en networking ligt het tempo van innovatie hoog, waardoor Openstack voortdurend moet worden aangepast.

Ook wordt meer rekening gehouden met moderne applicaties die nieuwe eisen stellen. Het platform kan nu beter omgaan met bronintensieve workloads. Ingespeeld wordt op opkomende technologieën zoals kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, ai), machine learning, edge computing en het internet of things (iot).

Bryce noemt in dit verband de integratie van Cyborg (levenscyclusbeheer voor accelerators) met Nova (een rekenkundige service). Nova is te gebruiken voor het starten van server-instances met accelerators die door Cyborg worden beheerd.

Octavia biedt nu ondersteuning voor het gebruik van load balancers in specifieke beschikbaarheidszones. Dit maakt het mogelijk om load balancing-functionaliteit in te zetten in edge-omgevingen.

De containerservice Zun biedt nu ondersteuning voor Kubernetes CRI runtime. Zun maakt daar gebruik van voor de realisatie van het concept van een capsule (pod). Kubernetes kan op die manier de api van Zun gebruiken voor het inrichten van pods in bijvoorbeeld veilige Kata-containers. Bryce vergeleek Zun met Amazon Fargate, een dienst waarmee gemakkelijk containers in de cloud zijn te draaien. Kata Containers bieden de snelheid van containers met de veiligheid van virtuele machines.

In de kernlaag van de infrastructuur spitsen de verbeteringen zich toe op Nova (compute service). Kuryr, een brug tussen Openstack en container networking, biedt nu ondersteuning voor IPv6. Ironic (bare metal-service) is aangevuld met geautomatiseerde bare metal-provisioning.

Security blijft een belangrijk aandachtspunt. De gecontaineriseerde Openstack-implementatie Kolla biedt nu ondersteuning voor TLS-encryptie van back-end-api-services. Dit maakt integrale encryptie van het api-verkeer mogelijk.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-05-12T10:45:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.