Intel komt met nieuwe generatie laptopchips

Asus maakt er al gebruik van in zijn nieuwe Zenbooks

Asus Zenbook

Intel heeft zijn Tiger Lake-processors voorgesteld, de opvolgers van de Ice Lake-reeks. Het is de elfde generatie van de Intel Core-lijn. Ze gebruiken de nieuwe SuperFin-procestechnologie en zijn gebakken op tien nanometer. Computerfabrikant Asus is er al mee aan de slag gegaan in zijn nieuwste serie Zenbooks.

Het gaat om negen nieuwe laptopprocessoren die Intel introduceert. De nieuwe core in de reeks werd Willow Cove gedoopt. Die komt met twee keer zoveel L2-cache en een hogere klokfrequentie als zijn voorganger Sunny Cove, die de basis vormde voor de vorige Ice Lake-cpu’s.

Het gamma begint bij een Core i3 met twee cores en vier threads, met een kloksnelheid van 1,8 gigahertz. Aan de andere kant van het spectrum zit een Core i7, met vier cores en acht threads. Die heeft een basisfrequentie van 3 gigahertz. De ingebouwde graphics worden verzorgd door de nieuwe Iris Xe-chips, die dubbel zo snel is als de vorige generatie. Op die manier moet het mogelijk worden om stevige games te spelen op 1080p-resolutie. Ook ondersteuning voor Thunderbolt 4 en Wifi 6 zit ingebakken.

Intel zegt verder met de SuperFin-productietechnologie een grote sprong voorwaarts gemaakt te hebben. Het is een nieuwe manier om transistors van halfgeleiders te produceren en kan de prestaties tot twintig procent opschroeven, claimt het bedrijf. Intel zet ook nieuwe materialen in voor de condensators op de chips, wat ook tot snellere plakjes silicium moet leiden. Hoewel de concurrentie al chips bakt op zeven nanometer, hoopt Intel op die manier de rest te kunnen bijbenen.

Samen met de nieuwe chips, heeft Intel ook zijn certificeringsprogramma Project Athena een update gegeven. De tweede versie daarvan gaat voortaan door het leven als Intel Evo. Laptops met een Intel Evo-sticker krijgen minstens een Core i5 of i7 uit de Tiger Lake-reeks onder de motorkap, samen met Iris Xe-graphics. Een laptop die onder Evo valt, moet op een volle batterij minstens negen uur kunnen meegaan (met Full HD-scherm). Na een halfuurtje laden moet hij minstens nog eens vier uur kunnen volhouden. En in minder dan een sencode moet de laptop wakker zijn te maken.

Asus

Intel heeft al aangekondigd dat er minstens 150 nieuwe modellen op stapel staan met de nieuwe chips van onder meer Acer, Asus, Dell, Dynabook, HP, Lenovo, LG, MSI, Razer, Samsung en meer. Asus liet er alvast geen gras over groeien en kondigde een hele reeks nieuwe apparaten aan die met Intel Tiger Lake zijn uitgerust. Het gaat onder meer om de de ZenBook Flip S, ZenBook S, ZenBook Pro 15, ZenBook 14 en ExpertBook B9.

De ZenBook Flip S (UX371) is meteen ‘s werelds dunste 13 inch machine, claimt Asus en de lichtste 4K Oled-laptop/tablet hybride. Het is ook een van de eerste laptops die is geverifieerd volgens EVO. De ZenBook S is dan weer ‘s werelds dunste en lichtste 3:2 3.3K touchscreen laptop. De ZenBook 14 is de kleinste kleinste 14’’-laptop met ScreenPad (touchpad met ingebouwd scherm). Dat is ook niet zo verwonderlijk, want Asus is ongeveer de enige fabrikant die zoiets bouwt. De ZenBook Pro 15 is ‘s werelds kleinste 15"-laptop met een 4K Oled-scherm. En de ExpertBook B9 moet de lichtste 14 inch zakelijke laptop op de markt worden, aldus Asus.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-09-03T10:35:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.