Cegeka koopt Citymesh en wordt nationale operator

Cegeka Citymesh

Mitch De Geest (links) en Stijn Bijnens

It-groep Cegeka en de Belgische b2b-telecomoperator Citymesh slaan de handen in elkaar als vierde nationale operator. Dat maken beide partijen vandaag bekend. De nieuwe groep zegt zo snel mogelijk 5G-breedband te willen aanbieden aan professionele klanten.

Met de acquisitie krijgen Cegeka en Citymesh een sterke positie in handen op de toekomstige markt voor 5G-toepassingen in ons land. De twee bedrijven waren zich al enige tijd aan het ontwikkelen als vierde operator voor de b2b-markt. Zowel Cegeka als Citymesh hebben bijvoorbeeld al een deel van het spectrum in handen dat nodig is om 5G te kunnen uitrollen. 

‘Citymesh zal binnen de Cegeka-group fungeren als dé partner voor connectiviteit’, zegt Cegeka-topman Stijn Bijnens. ‘Gridmax, de Waalse operator die in de eerste helft van 2020 werd overgenomen door Cegeka en ook beschikt over een 5G-licentie, wordt geïntegreerd in Citymesh.’

Citymesh heeft al langer de ambitie om de rol van vierde operator op zich te nemen. Dit uit zich in de investeringen in een 4G- en 5G-licentie, de MVNO-deal met Proximus en de bestaande oplossingen die het bedrijf al aanbiedt aan bijvoorbeeld energieleveranciers, de publieke sector en de entertainment-industrie. In bijvoorbeeld de internationale offshore markt wordt 5G almaar belangrijker. Citymesh speelt daarin al een belangrijke rol. Het bedrijf voorziet 5G-netwerken die de bouw, het onderhoud en de monitoring van offshore windmolenparken ondersteunen. Zo zijn er onder andere operationele 5G-netwerken in de Belgische, Nederlandse en Duitse Noordzee en in de Verenigde Staten.

Ai-tools

‘Door dit partnership beschikt Citymesh over de nodige middelen om zijn positie als vierde operator kracht bij te zetten. Dit door zowel strategische overnames te doen als door het versneld uitrollen van mobiele, private netwerken in de verschillende markten’, zegt Citymesh-ceo Mitch De Geest. Hij wijst er ook op dat 5G veel meer is dan alleen maar snellere verbindingen. De échte kracht van private 5G-netwerken voor de b2b-markt zit in de virtualisatie van infrastructuur, ai-tools gedreven door edge en cloud infrastructuur.

Cegeka verwerft een meerderheidsparticipatie in Citymesh. Daarnaast blijft een deel van de aandelen in handen van het Limburgs klimaatbedrijf Nuhma en het management. Aandeelhouders van het eerste uur Michel Akkermans en Jurgen Ingels stappen uit het bedrijf. Het huidige management, met De Geest als ceo, blijft de dagelijkse operationele leiding op zich nemen.

Financiële details rond de overname worden niet bekendgemaakt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-12-10T11:23:00.000Z Frederic Petitjean
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.