AMD betaalt anderhalf miljard voor startup Pensando

Advanced Micro Devices (AMD) neemt Pensando over, een leverancier van een volledig programmeerbare processor en een software-platform voor datacenters. Met de inlijving van de startup, in 2017 opgericht door vier voormalige Cisco-ontwikkelaars, is 1,7 miljard euro gemoeid.

De acquisitie versterkt AMD’s positie als leverancier van chips en bijbehorende software voor datacenters. Deze markt groeit snel. Bovendien zag AMD kans het marktaandeel in het vierde kwartaal van 2021 uit te breiden naar 10,7 procent tegen 7,1 procent een jaar eerder, aldus onderzoeksbureau Mercury. Nadat AMD jarenlang een kwakkelend bestaan leed in de schaduw van Intel, zijn de rollen nu omgedraaid. AMD is qua prestaties de concurrentie voorbijgestreefd. 

Daarnaast is AMD ook op het overname-front actiever geworden. Nadat afgelopen februari voor ruim dertig miljard euro de overname van Xilinx (programmeerbare fpga-chips voor datacenters) werd afgerond, heeft AMD nu opnieuw toegeslagen. 

Pensando transformeert de huidige bedrijfs-infrastructuren naar cloud-achtige omgevingen. Die zijn naadloos en veilig uit te breiden naar de publieke cloud, zo stelt AMD in een toelichting. Pensando’s platform voor gedistribueerde diensten omvat naast een volledig programmeerbare ‘packet processor’ ook een uitgebreide software stack die netwerken, beveiliging, opslag en andere diensten voor cloud-, enterprise- en edge-applicaties versnellen. Het platform helpt behalve datacenters ook grote ondernemingen meer als een soort AWS te opereren.

Voorsprong

In korte tijd heeft Pensando met vooraanstaande techbedrijven als HPE, NetApp, VMware, Equinix, Qualcomm en Ericsson samenwerkingsverbanden kunnen afsluiten. HPE en Qualcomm financieren ook mee. Tot de klanten behoren IBM Cloud, Microsoft Azure en Oracle Cloud. Voormalig Cisco-topman John Chambers is voorzitter van de raad van bestuur. Volgens hem heeft Pensando zeker twee jaar voorsprong op concurrenten. Chambers zegt dat de prestaties en schaal van Pensando’s platform voor gedistribueerde diensten acht tot dertien zo groot is als van de grootste cloudleverancier, terwijl minder stroom wordt verbruikt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-04-05T10:31:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.