Knokke-Heist wil slimme gemeente worden

Kustgemeente Knokke-Heist gaat een pilootproject opstarten rond smart city, schrijft Het Laatste Nieuws. De gemeente gaat daarvoor in zee met Engie m2m en IoT-integrator Aptus.

Het project omvat meer dan zestig sensoren die verspreid liggen over het hele grondgebied. Er zijn bijvoorbeeld sensoren die de aanwezigheid van elektrische voertuigen detecteren bij laadpalen, er zijn sensoren om het waterniveau te meten van bepaalde riolen en er zijn sensoren die de mobiliteit in de gaten houden op de belangrijkste wegen. Ook de vuilbakken geven zelf aan wanneer ze vol zitten en geledigd moeten worden.

De sensoren zijn verbonden via het Sigfox-netwerk van Engie. Via een dashboard kunnen gemeenteambtenaren alles in de gaten houden en monitoren. Op die manier kan Knokke-Heist sneller ingrijpen bij problemen en kunnen de verschillende diensten efficiënter ingezet worden. Het hele project heeft ongeveer vijftigduizend euro gekost.

Binnenkort komt er ook een app waarmee bepaalde informatie gedeeld kan worden met bewoners en bezoekers. In de rand van het project is er ook het plan om tegen volgende zomer gratis wifi aan te bieden op bijna de volledige zeedijk.

Het is niet het eerste project dat Knokke-Heist organiseert rond smart cities en connectivity. In 2016 was er al een kleiner project waarbij sensoren werden opgesteld om het geluid en de luchtkwaliteit in de gemeente op te meten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-03-13T10:43:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.