Apple mag Unreal Engine niet blokkeren

Dit artikel delen:
Rechtspraak

De Unreal Engine, gebruikt voor honderden games, moet toegankelijk blijven voor apps in de App Store. Een Amerikaanse rechter verbiedt Apple de ontwikkelaarslicentie van Epic Games te beëindigen om zo te voorkomen dat andere gamefabrikanten zoals Microsoft schade oplopen.

Wel wijst de rechter de eis van Epic af om het populaire spel Fortnite terug te zetten in de online-winkel. Apple weert de game omdat Epic weigert dertig procent commissie af te dragen. De gamefabrikant kreeg het met Apple aan de stok toen ze in het spel een nieuw betaalsysteem introduceerde waarmee de verplichte afdrachten werden omzeild. Apple wil niet dat ontwikkelaars van games binnen apps die via de App Store worden gedownload, hun eigen betaalmodules inbouwen. Om dezelfde reden is Fortnite ook uit de Play Store van Google gegooid.

Snel besluit

Het gaat om voorlopige uitspraken van de rechter in de anti-trustzaak die Epic tegen Apple heeft aangespannen. De gamefabrikant had om een snel besluit gevraagd vanwege de financiële belangen die op het spel staan. Epic vindt de dertig procent commissie veel te hoog en verzet zich tegen wat ze een monopolie noemt. Epic krijgt daarbij steun van Microsoft. De maker van de Xbox is net als vele andere gamestudio's sterk afhankelijk van de Unreal Engine.  

Met de voorlopige uitspraak is het laatste woord over deze kwestie nog niet gezegd. Anti-trustzaken kunnen jarenlang voortslepen. De federale rechter in Oakland betwijfelde of er concurrentie is. Ze vroeg zich af waar het percentage van dertig op is gebaseerd. 'Waarom geen tien? Of twintig?'

De rechter zinspeelde erop dat de consument geen keuze heeft en gewoon moet betalen wat Apple voorschrijft. De advocaat van Apple zei dat de consument wel degelijk keuze heeft. Die kan een Android-apparaat dan wel een iPhone aanschaffen. Daarmee herhaalde de Apple-advocaat het standpunt waarmee Apple-topman Tim Cook zich tijdens eerdere anti-trusthoorzittingen in het Amerikaanse Congres verdedigde.  

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-08-25T10:36:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.