Hootsuite neemt Sparkcentral over

Dit artikel delen:
Cake Sparkcentral

Davy Kestens

Het Belgische Sparkcentral, gespecialiseerd in software om online-klantencontacten te beheren, wordt overgenomen door zijn Canadese concurrent Hootsuite. Sparkcentral, in 2012 opgericht door Davy Kestens, kwam in zwaar weer terecht en balanceert op de rand van faillissement. Dat schrijft De Tijd.

Negen maanden geleden al doken er doemberichten op over de toekomst van Sparkcentral, toen de Amerikaanse investeerders Split Rock Partners en Jackson Square Ventures uit het bedrijf stapten en hun aandelen verkochten aan het overheidsfonds Limburgse Reconversiemaatschappij (LRM) en Group MC, de investeringsmaatschappij van Caroline Maesen, de oprichtster van het bedrijf Actief Interim. 

Hoeveel LRM en Group MC door Hootsuite betaald worden, is niet officieel bekend, maar het zou slechts een fractie zijn van de tientallen miljoenen euro die Sparkcentral waard was op zijn hoogtepunt. Dat komt omdat het bedrijf op een haar na failliet is. 

Sparkcentral werd opgericht in 2012 en ging aanvankelijk als Twitspark door het leven. Met de software konden bedrijven digitale contacten beheren, als klanten contact zochten via bijvoorbeeld Twitter. Kestens trok naar San Francisco om het bedrijf uit te bouwen en leek daar ook in te slagen. Zo overtuigde hij verschillende Amerikaanse investeerders overtuigen om geld in het bedrijf te pompen en haalde hij de luchtvaartmaatschappij Delta binnen als grote klant. 

Maar de grote doorbraak kwam er uiteindelijk niet. Meer zelfs: Kestens werd in 2018 als ceo door de aandeelhouders bedankt voor bewezen diensten en vervangen door de Amerikaan Joe Gagnon. Nadat LRM en Group MC de controle overnamen, werd Christoph Neut aangetrokken als topman, maar ook hij kon het tij niet keren. 

Volgens De Tijd scheuren ongeveer alle betrokken investeerders hun broek aan Sparkcentral. Zo ging LRM vorig jaar negen miljoen euro in het rood, allicht vooral door Sparkcentral. Ook investeerders van het eerste uur, waaronder Peter Hinssen, José Zurstrassen, Lorenz Bogaert, Sébastien de Halleux en André Duval, hebben tienduizenden tot honderdduizenden euro’s aan het avontuur verloren. 

Hootsuite verwacht wel dat het dertigtal werknemers van Sparkcentral in Hasselt binnenkort kan uitgroeien tot negentig. De Canadezen spreken van ‘enorme opportuniteiten in de markt’. Ook Christoph Neut maakt de overstap, hij verantwoordelijk voor de verkoop. De naam Sparkcentral blijft (voorlopig) eveneens behouden. 

Kestens zelf is al enkele jaren aan het sleutelen aan een financiële app: Cake. Cake laat gebruikers toe meerdere rekeningen te beheren vanuit een app en geeft advies en cashbacks. Daarnaast kunnen gebruikers geld bijverdienen door het verwerken van hun banktransacties in inzichten voor bedrijven.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-01-07T10:35:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.