Verplicht Microsoft-account onder privacy-vuur

De FOD Financiën krijgt een berisping van de Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA). De kwestie draait om een noodzakelijke Microsoft-account, om toegang te krijgen tot overheidsdocumenten. De klacht kwam van de ex-voorzitter van de vroegere Privacycommissie.

Het was Willem Debeuckelaere, de voorzitter van de vroegere Privacycommissie, die de klacht zelf had ingediend. 

Om toegang te krijgen tot bepaalde documenten op de website van FOD Financiën was hij verplicht om eerst een Microsoft account aan te maken, vooraleer toegang kon worden gekregen tot de documenten. En meer bepaald voor hij een brochure kon downloaden.

Deze praktijk gaat in tegen een eerdere aanbeveling van de GBA van 6 februari 2019. Die stelde namelijk dat het verplicht maken van het gebruik van een Microsoft-account, voor het raadplegen van toepassingen van overheidsdiensten met openbare informatie, in strijd is met de GDPR.

Vermits de FOD-website heden niet langer een authenticatiemogelijkheid op basis van de Microsoft gebruikersaccounts aanbiedt, hield de Geschillenkamer van de GBA het enkel bij een berisping. Maar overheidsdiensten zijn alvast gewaarschuwd.

Boets

Het was overigens niet de enige beslissing tijdens de eindejaarperiode. Zo legde de GBA haar eerste boete op aan een gerechtsdeurwaarder: 15.000 euro.

De gerechtsdeurwaarder werd onder meer beboet voor het opvragen van teveel gegevens. Ook het niet nemen van gepaste maatregelen om aan te tonen dat hij conform de GDPR acteerde, speelde een rol.

In dezelfde zaak kreeg een tweede betrokken partij, een parkeerbedrijf dat optrad als opdrachtgever, een boete van 50.000 euro.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-12-24T10:12:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.