Apple-baas Cook pleit voor meer digitale privacy

Op de Computers Privacy and Data Protection (CPDP)-conferentie, georganiseerd door de Vrije Universiteit Brussel, heeft Tim Cook een lans gebroken voor meer digitale privacy. Tijdens zijn (virtuele) toespraak zong de Apple-ceo de lof over de GDPR en hekelde hij de manier waarop de meeste bedrijven uit Silicon Valley vandaag met privacy omgaan.

De manier waarop techgiganten vandaag met privacy en data omgaan is immoreel en zelfs op het randje van crimineel. Die indruk gaf de Apple-baas tijdens een voor zijn doen vrij bevlogen speech waarin hij geen blad voor de mond nam. ‘Willen we een wereld waarin technologie ons leven beter maakt of een wereld waarin al ons doen en laten getraceerd wordt om advertenties te verkopen?’, vroeg hij zich hardop af. 

Cook was duidelijk: Apple kiest voor het eerst en voegt de daad bij het woord. Het bedrijf zal binnenkort de ATT (App Tracking Transparancy)-politiek introduceren in een komende versie van zijn besturingssysteem iOS 14. Door ATT worden het traceren van een smartphone-gebruiker geen kwestie van ‘opt-out’ maar van ‘opt-in’: iedere gebruiker zal er expliciet toestemming voor moeten geven. Het lijkt nogal voor de hand liggend dat veel gebruikers dat niet zullen doen. In die mate zelfs dat een bedrijf als Facebook (dat Cook niet met naam noemde) vreest dat dit schadelijk zal zijn voor de winstcijfers.

Cook ging nog verder. Hij sprak ook zijn waardering uit over de GDPR en verheugt zich op de wet die binnenkort in Californië van kracht wordt en die min of meer gelijkloopt met Europese regels. Daarnaast moeten er ook strengere wetten komen voor datamining, vindt hij, en moeten privacygevoelige apps standaard uitgerust worden met encryptie, zonder achterpoortjes voor de autoriteiten. 

Cook meent dat dit ook in het belang is van de tech-industrie zelf. Het wantrouwen tegenover technologie neemt toe en de manier waarop extremistische groepen algoritmes misbruiken, is catastrofaal: het leidt tot wantrouwen, polarisatie en zelfs geweld, waarmee hij leek te verwijzen naar de gebeurtenissen aan het Capitool in Washington. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-01-29T10:20:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.