Assange mag toch aan VS worden uitgeleverd

Wikileaks-oprichter Julian Assange mag worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten (VS). Dat heeft een Britse rechter in hoger beroep beslist. Een lagere rechtbank had eerder nog een uitleveringsverzoek van de Amerikanen afgewezen.

Australiër Julian Assange zit al sinds 2019 in een Britse gevangenis, nadat hij zich jaren had schuilgehouden in de Ecuadoriaanse ambassade in Londen. De Verenigde Staten willen hem graag berechten voor spionage en het verspreiden van staatsgeheimen. Via Wikileaks heeft Assange honderdduizenden geheime documenten over de oorlogen in Irak en Afghanistan gelekt. Ook een ophefmakende video van Amerikaanse soldaten die op Irakese burgers schieten, werd door hem wereldkundig gemaakt. 

Een eerste uitleveringsverzoek van Washington werd eerder dit jaar nog afgewezen door een Britse rechter. Die oordeelde dat de omstandigheden in Amerikaanse gevangenissen zo bar zijn dat Assange er zelfmoord zou kunnen plegen. De Verenigde Staten gingen tegen dat vonnis echter in beroep en halen nu, voor het ‘High Court’, dus hun slag thuis. De twee rechters vonden dat de internetactivist ‘geen verleden van ernstige en blijvende mentale ziekte’ heeft. 

Ondanks de uitspraak is de uitlevering nog niet voor morgen, want ook hiertegen kan nog beroep worden aangetekend en de vriendin van Assange heeft ook meteen aangekondigd dat dat zal gebeuren. Daarenboven moet de volledige procedure nu weer van nul beginnen, zodat het eerst weer aan een lagere rechtbank is om een uitspraak te doen. 

Assange riskeert in de Verenigde Staten 175 jaar gevangenis. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-12-10T15:03:00.000Z Frederic Petitjean
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.