Hr-analytics is nog niet ingeburgerd

human resources

Hr-analytics is bij Belgische human resources (hr)-afdelingen nog niet ingeburgerd. Hoewel bedrijven veel gegevens verzamelen, geven hr-verantwoordelijken aan dat ze de analyse ervan vaak nog niet onder de knie hebben.

Dat blijkt uit de vierde jaarlijkse ‘HR Barometer’ (pdf) van hr-consultant Hudson en Vlerick Business School. Voor dat onderzoek werden tussen januari en maart dit jaar hr-directeur en –managers van 62 Belgische organisaties ondervraagd.

Hieruit blijkt dat 95 procent van de deelnemende organisaties persoonsgegevens verzamelt, zoals afwezigheid, verloop, personeelsplanning en prestatiegegevens. Driekwart van de hr-professionals gebruikt deze informatie om te ‘meten’. Slechts een kwart gaat een stap verder en analyseert informatie. Zij zoeken bijvoorbeeld naar verbanden om betere voorspellingen te doen en meer beslissingen op basis van feiten en conclusies te kunnen nemen.

Kans voor diversiteit

Personeelsdata die het meest geanalyseerd word is performance (bijna 50 procent), omzet (45 procent), engagement (44 procent) en ziekteverzuim (42 procent). Er valt nog veel te winnen op de analyse van diversiteit en inclusie. Dat wordt slechts door 10 procent van de bedrijven geanalyseerd. De aanwezige vaardigheden en competenties van het personeel wordt ook enkel door twee op de tien bedrijven geanalyseerd.

Wanneer hr-analyses worden ingezet, heeft dat bij 58 procent een positieve invloed op de strategie van het personeelsbeleid en kan de helft van de hr-afdeling betere beslissingen maken. Ook heeft het bij 45 procent van de organisaties een positieve invloed op de administratie en zorgt het bij 44 procent voor efficiëntere hr-processen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-08-24T10:47:00.000Z Suzanne Martens
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.