Oprichters Google zetten stap terug

Oprichters Larry Page en Sergey Brin zetten een stap achteruit bij Alphabet, de moedermaatschappij van Google. Tot nog toe waren zij er respectievelijk ceo en voorzitter. Google-ceo Sundar Pichai wordt ook Alphabet-ceo.

‘A letter from Larry and Sergey’, zo heet de blogpost waarin Page en Brin (beiden 46) hun plannen uit de doeken doen. Volgens het duo is het niet nodig dat Google en Alphabet, sinds 2015 de holding boven Google en andere Google-bedrijven, twee ceo’s hebben. ‘Vandaag, in 2019, zou het bedrijf, als het een persoon was, een jonge volwassene van 21 jaar zijn en het zou tijd zijn om het nest te verlaten’, aldus Page en Brin. 

Het tweetal ontmoette elkaar in 1995, beiden waren toen (briljante) computerwetenschappers aan Stanford. Samen probeerden ze een manier te verzinnen om een soort index van internet te maken, want de bestaande zoekrobots die toen bestonden (Hotbot, Altavista, Ask Jeeves, Excite) bakten er niet veel van. De eerste doorbrak kwam door sites niet alleen te doorzoeken op zoektermen, maar ook naar het aantal links die ernaar verwijzen: hoe meer verwijzingen, hoe hoger de site wordt gerangschikt. 

Nu Page en Brin zich terugtrekken, leggen ze meer verantwoordelijkheid op de schouders van Google-ceo Sundar Pichai, al heeft die al blijk gegeven van daadkracht. Onder zijn leiding is het personeelsaantal van Google bijna verdubbeld, van 59.000 naar 114.000 mensen. 

Brin en Page blijven lid van de raad van bestuur van Alphabet en grootaandeelhouder. Beiden behoren tot de rijkste personen op deze planeet, met ieder een vermogen van een vijftig à zestig miljard dollar.  

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-12-04T10:21:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.