Laptop breekt door in secundair onderwijs

student laptop onderwijs

Minstens 15.000 leerlingen uit het secundair onderwijs gaan vandaag voor het eerst naar school met een laptop. Dat blijkt uit cijfers van it-leverancier Signpost, zo bericht De Standaard.

Signpost is de grootste leverancier van laptops aan het onderwijs en onderhoudt nu in totaal zo’n 50.000 apparaten van leerlingen. Twee jaar geleden was dat nog minder dan de helft van dat cijfer. De nieuwe eindtermen in het secundair (met daarin meer aandacht voor digitale competenties en mediawijsheid) maken dat almaar meer scholen heil zien in een laptop voor elke leerling.

De doorbraak van de laptop brengt ook kopzorgen mee. De investering is niet voor alle ouders een evidentie en er zijn ook scholen die toelaten dat leerlingen hun eigen materiaal meebrengen naar de les, wat voor chaos zorgt bij de it-coördinatoren. Het grootste probleem is dat er nog te weinig didactisch materiaal is dat echt toegespitst is op laptopgebruik. Daardoor worden de laptops nu nog te vaak gebruikt als pure vervangers van papier, wat volgens onderzoek weinig tot geen meerwaarde biedt.

‘We moeten onderzoeken hoe ict wezenlijk een verschil kan maken in het ondersteunen van het leerproces van alle leerlingen’, zegt professor Fien Depaepe (KULeuven) in De Standaard. ‘Een stijging in infrastructuur gaat niet automatisch samen met een doordacht gebruik van technologie in het onderwijs.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-09-02T11:00:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.