Becode opent ai-scholen over heel België

De nood aan it-specialisten met ervaring in artificiële intelligentie (ai) blijft hoog. In functie hiervan openen Becode en Microsoft nieuwe ai-scholen over heel België. In haar aanpak is Becode apart. ‘Wij kiezen voor de derde weg, en gaan elders vissen.’

Becode begon drie jaar geleden al met training van individuen, om in februari van vorig jaar een uitgebreid opleidingstraject te beginnen. Op drie jaar werd de mijlpaal van duizend trainees bereikt  ‘Vier van de vijf kregen erdoor een job, en daar zijn we best fier op’, vertelt Karen Boers, ceo en mede-oprichter Becode. Het gaat dan ook om bredere it-jobs, zoals ontwikkelaars.

Vijf steden

"De ai-scholen van Becode zijn ook deze keer toegankelijk voor iedereen en gratis voor kandidaten die verder verwijderd zijn van de arbeidsmarkt"

Nu gaat Becode een nieuwe fase in. Er komen ai-opleidingsreeksen bij in vijf nieuwe Belgische steden: Antwerpen, Gent, Charleroi, Hasselt en Kortrijk. Die zouden voldoende capaciteit moeten bieden om honderdvijftig à tweehonderd mensen per jaar op te leiden. De bestaande Brusselse ai-school plant twee nieuwe opleidingen.

De ai-scholen van Becode zijn ook deze keer toegankelijk voor iedereen en gratis voor kandidaten die verder verwijderd zijn van de arbeidsmarkt. Denk aan mensen die laaggeschoold of langdurig werkloos zijn of mensen met een migratie-achtergrond. ‘Motivatie en attitude zijn belangrijker dan hun achtergrond’, stelt Boers die tijdens de virtuele persconferentie de plannen rond ‘Becode 2.0’ aankondigde.

Nieuwe privé-partners

Het initiatief krijgt ook ondersteuning van de gevestigde instanties: Zo worden de ai-opleidingen erkend door VDAB, Le Forem en Bruxelles Formation. Ook opleidingsorganisatie Syntra co-produceert vanaf september 2020 met Be-Code de ai-opleiding. ‘Het programma is demand driven, en beantwoordt aan een vraag in de markt en we stemmen ons programma daar op af’, vertelt Boers.

Het ai-programma dat Becode, Cronos Groep, Delaware, Faktion, KPMG en Xylos met Microsoft oprichtten vorig jaar zal volgend schooljaar dus sterk uitgebreid worden. Maar niet alleen met nieuwe opleidingen en steden, ook met nieuwe privé -partners die zich aansluiten. Deze keer zijn dat Element61, Codit, Accenture en Alstom.

Derde weg: elders vissen

Het initiatief is mooi, maar de weg nog lang. Tijdens de persconferentie verwees Erik Kerkhofs, director commercial partners and small, medium and corporate sales, bij Microsoft BeLux naar de ruim zestienduizend vacatures in de it-sector die nog openstaan volgens sectorfederatie Agoria.

Al heeft Becode wel een nieuwe weg gevonden. Kerkhofs: ‘Je kan bedrijven vissers geven (dus mensen aanwerven). Je kan de mensen leren vissen (training) of je kan naar een nieuw gebied trekken om daar te gaan vissen. In deze metafoor hebben we met Becode voor het laatste gekozen. Het aantrekken en opleiden van onontgonnen talent.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-07-10T11:20:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.