Fedict verdwijnt, 4 FOD's fuseren

Jan Deprest stopt als voorzitter

Dit artikel delen:
Samenvoegen

De federale regering fuseert nog voor eind dit jaar vier overheidsdiensten. Daardoor verdwijnt ook Fedict, dat ondersteunende ict-diensten levert en onder andere instaat voor het breedbandnetwerk. Brussel zorgt daarmee voor een van de meest ingrijpende veranderingen in deze regeerperiode.

De regering hertekent fundamenteel de diverse overheidsdiensten. In concreto worden vier federale overheidsdiensten samengevoegd. Het gaat om de Kanselarij, Budget en Begroting, Personeel en Organisatie en tenslotte Fedict. Dat is opvallend, want de diverse FOD's vallen onder de bevoegdheid van diverse ministers. In dezelfde volgorde gaat het om premier Charles Michel (MR), Minister Sophie Wilmès (MR), Steven Vandeput (N-VA) en Alexander De Croo (VLD). De ‘redesign’ wordt begeleid door KPMG.

Fedict, dat in 2001 werd opgericht, verdwijnt dus eind dit jaar. Daarmee komt ook een einde aan de rol van Jan Deprest als voorzitter van Fedict. Dat is opvallend, want in de lente van 2014 werd zijn mandaat nog voor zes jaar verlengd, tot 2020. Wie de nieuwe gefuseerde overheidsinstelling zal leiden is nog niet duidelijk. De dienst zal zich verder wel blijven toeleggen op ‘shared ict services’. Fedict moest het de afgelopen jaren telkens rond krijgen met een sterk gekrompen budget. In 2015 beschikte het nog over een totaalbudget van net geen 21 miljoen euro.

Fedict staat onder andere in voor de portaalwebsite van de overheid, het FedMAN netwerk (Federal Metropolitan Area Network), de beveiliging, zoals voor de diensten gebaseerd op de elektronische identiteitskaart, en eveneens de it-omgeving voor de communicatie met het Rijksregister en de Kruispuntbank Ondernemingen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Er is maar één persoon die de gedachtegoed van FEDICT kan overbrengen naar een Horizontale structuur bij de FODS (zoals trouwens al jaren bij de Vlaamse Overheid is) en dan is Jan Deprest.

Ik heb het genoegen gehad om hem te leren kennen. Deze man heeft zijn eigen stijl en ademt deze services dag in , dag uit ... volgens mij is er momenteel geen betere persoon te vinden die zo zijn schouders er onder wil zetten.

Christian Gijsels

Hopelijk wordt de nieuwe structuur niet gebaseerd op personen maar liever op functies met bijbehorende taken! Mijn advies is: kijk eens hoe onze Noorderburen dit hebben georganiseerd via SSC-Haaglanden. Wellicht zijn daar enkele lessons learned te (be)halen? Internationale overheidssamenwerking gebeurt nog steeds te weinig, zeker op ICT gebied. Organisaties als KPMG profiteren hiervan!

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-07-21T11:20:00.000Z Luc Blyaert


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.