‘Overheid moet af van meerderheidsbelang in Proximus’

Dit artikel delen:
Proximus

Minister Philippe De Backer (Open VLD) van Telecommunicatie pleit ervoor dat de Belgische staat haar meerderheidsbelang in Proximus van de hand doet. Dat heeft hij gezegd in het tv-programma ‘De Zevende Dag’. ‘Een regering leidt een land, geen bedrijven’, aldus de minister. De vakbonden zien dit echter niet zitten.

Momenteel heeft de Belgische overheid nog 53 procent van Proximus in handen. Het zorgt elk jaar voor honderden miljoenen aan dividenden waarmee de begroting kan rechtgetrokken worden. Maar als het aan De Backer ligt, is die situatie binnenkort misschien verleden tijd. Volgens hem is het niet de taak van een overheid om aandeelhouder te zijn van een telecombedrijf.

De Backer deed zijn uitspraken in het praatprogramma ‘De Zevende Dag’, waar hij was uitgenodigd naar aanleiding van het herstructureringsprogramma van Proximus dat deze week uitlekte. Het telecombedrijf wil 1900 mensen ontslaan, maar tegelijk ook 1250 nieuwe profielen in dienst nemen. De sociale dialoog daarover moet zo snel mogelijk beginnen, aldus De Backer.

De Backer liet eveneens weten dat hij een voorstander is om een vierde gsm-operator op de Belgische markt toe te laten en dat die er in principe tegen 2020 ook zal komen. De frequentieveilingen voor het nieuwe 5G-netwerk waaraan de nieuwkomer kan meedoen, zullen later dit jaar plaatsvinden.

Het is in principe al mogelijk dat de overheid zijn meerderheid in Proximus verkoopt, het nodige wettelijke kader werd daarvoor enkele jaren geleden al opgesteld door toenmalig minister Alexander De Croo (Open VLD). Er werden hier ook al vaker ballontjes over opgelaten, maar tot nu werd die mogelijkheid niet benut. In de krant De Morgen blijken de bonden hier ook behoorlijk wantrouwig tegenover te staan. Volgens ACV Transcom-secretaris Ben Coremans is telecom 'een gangmaker voor de economie die een stabiele speler nodig heeft als er tot in elke uithoek van het land geïnvesteerd moet worden. Zonder overheid is de stabiliteit er niet.' 

Ook bij sommige politici is het appetijt om Proximus te verkopen klein. Als de staat haar meerderheid van de hand doet, heeft ze uiteraard ook geen recht meer op de jaarlijkse dividenden van het bedrijf.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-01-14T10:33:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.