Ook België overweegt Google-belasting

Dit artikel delen:
Kassa

De Belgische overheid onderzoekt een wetsvoorstel om technologiebedrijven zwaarder te belasten. Dat schrijft De Tijd. Vandaag betalen ondernemingen als Google en Facebook nauwelijks belastingen in ons land, maar rijven ze hier wel inkomsten binnen.

Een omzettaks van drie procent. Dat is wat er op tafel ligt bij de Kamercommissie Financiën. De belasting zou enkel gelden voor bedrijven die minstens een wereldwijde omzet van 750 miljoen euro draaien. In België moet het bedrijf minstens vijf miljoen euro belastbaar inkomen boeken eer de taks van toepassing is.

Volgens De Tijd is een meerderheid van de partijen te vinden zijn voor zo’n belasting, al zijn er ook stemmen die pleiten om te wachten op een gezamenlijk internationaal initiatief. Er is al een Europees voorstel geweest om zulk een belasting in te voeren, maar dat is een stille dood gestorven omdat ook de OESO de invoering ervan onderzoekt. Verschillende landen, waaronder Italië, Hongarije, Oostenrijk en Frankrijk, hebben daar niet op gewacht en hebben eigen wetten aangenomen. Ook in het VK is zo’n wet in de maak.

De nieuwe taks is gericht op bedrijven die digitale diensten leveren, maar waarvan het de gebruikers zijn die eigenlijk de meerwaarde leveren, bijvoorbeeld omdat ze data afstaan. Het is enkel op die manier dat bijvoorbeeld Facebook en Google gerichte advertenties kunnen plaatsen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-06-16T10:34:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.