Check Point: Malware-as-a-service wordt industrie

Dit artikel delen:
dark web

De tools en diensten die voor cybercriminaliteit worden gebruikt, zijn gedemocratiseerd via een groeiende 'malware-as-a-service'-industrie. Geavanceerde aanvalsmethoden zijn beschikbaar voor iedereen die ervoor wil betalen. Dat schrijft beveiligingsspecialist Check Point Security in een onderzoek. Ook opvallend: cryptominers vormen statistisch gezien een grotere bedreiging dan ransomware.

Cryptominers infecteerden vorig jaar liefst tienmaal meer organisaties dan ransomware deed, zo berekende Check Point. In totaal werd meer dan een derde (37 procent) van de organisaties wereldwijd in 2018 getroffen door cryptominers en een vijfde blijft elke week aangevallen worden, ondanks de waardedalingen van cryptomunten. Nog verontrustender is dat slechts één op de vijf it-beveiligingsprofessionals zich ervan bewust was dat de netwerken van hun bedrijf waren geïnfecteerd door mining malware.

Slechts 16 procent van de respondenten gaf cryptomining aan als de grootste bedreiging voor hun organisatie. Andere securityproblemen scoorden hoger: DDoS-aanvallen (34 procent), datalekken (53 procent), ransomware (54 procent) en phishing (66 procent). Dit is zorgwekkend, zegt Check Point, omdat cryptomining gemakkelijk kan dienen als achterpoortje om andere soorten malware te downloaden en te lanceren op het netwerk.

Ondertussen hebben cybercriminelen zelfs complete ‘partnerprogramma’s’ opgezet om bedrijven aan te vallen. GandCrab is daar het bekendste voorbeeld van. Op die manier kunnen amateurs zelf (voorgeprogrammeerde) ransomware inzetten. De gebruikers houden zelf maximaal 60 procent van het losgeld en de ontwikkelaars krijgen 40 procent. GandCrab heeft meer dan tachtig actieve ‘dochterondernemingen’. In 2018 waren binnen de twee maanden na lancering meer dan vijftigduizend  slachtoffers besmet en werd er tussen 250.000 euro en 530.000 euro aan losgeld gevorderd.

Infosecurity.be, Data & Cloud Expo 2019

Infosecurity.be is in combinatie met Data & Cloud Expo dé Belgische vakbeurs op het gebied van ict-security, datamanagement en cloud computing voor ict-managers en ict-professionals. Met ruim 130 exposanten en meer dan honderd vakinhoudelijke seminaries richt het evenement zich op ontwikkelingen binnen cybersecurity, cloud computing, datacenter & infrastructure optimisation, data science & management, digital transformation, it service management & control, privacy, governance & risk management, artificial intelligence, blockchain en internet of things. Registreer nu voor een gratis ticket. We verwelkomen u graag op 20 & 21 maart in Brussels Expo!

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-02-08T11:34:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.