Julian Assange aangehouden in Londen

Arrestatie volgt op uitleveringsverzoek VS

Dit artikel delen:

WikiLeaks-klokkenluider Julian Assange is vandaag door de Britse politie gearresteerd in de ambassade van Ecuador in Londen. De arrestatie vond plaats na een uitleveringsverzoek door de VS en werd mogelijk nadat de Ecuadoraanse autoriteiten het asiel van de Australiër introkken. De Britse rechter moet nu bepalen wat er gaat gebeuren met Assange, die sinds 2012 in het ambassadegebouw verbleef.

Dat melden media wereldwijd. De berichten maken duidelijk dat Groot-Brittannië bij monde van de Britse onderminister Alan Duncan niet van plan is om Assange uit te leveren aan de VS, waar hij volgens zijn advocaat de doodstraf riskeert. Eerder meldde de Ecuadoraanse president Lenín Moreno al dat hij van de Britse overheid de garantie had gekregen dat Assange niet zal worden uitgeleverd aan een land waar de doodstraf geldt.

Klokkenluiderwebsite

"De aanklacht van de VS is dat de WikiLeaks-oprichter zich schuldig heeft gemaakt aan ‘computergerelateerde misdrijven'"

Julian Paul Assange (47), een Australische journalist, programmeur en internetactivist, is bekend van de oprichting van WikiLeaks. Via deze klokkenluiderwebsite publiceerde hij tal van geheime overheidsinformatie, onder meer de video Collateral Murder (waarop is te zien hoe Amerikaanse helikopterpiloten in 2007 het vuur openen op een plein in de Iraakse hoofdstad Bagdad) en documenten over de Amerikaanse oorlogen in Irak en Afghanistan, wat hem in de VS kwam te staan op de status van persona non grata. De aanklacht van de VS luidt dat de WikiLeaks-oprichter zich schuldig heeft gemaakt aan ‘computergerelateerde misdrijven’. Via omzwervingen wist Assange uit handen van de Amerikaanse autoriteiten te blijven.

Nadat er vanuit Zweden aan Assange een aanklacht wegens verkrachting volgde, vluchtte de Australiër (in augustus 2012) naar de ambassade van Ecuador in Londen en vroeg politiek asiel aan om uitlevering aan Zweden te voorkomen. Omdat Ecuador het asiel heeft ingetrokken, betrad de Britse politie donderdagochtend de ambassade om Assange aan te houden. De politie laat weten dat een uitleveringsverzoek van de VS ten grondslag heeft gelegen aan de actie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-04-11T15:23:00.000Z Cees Visser


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.