Assange beschuldigd van banden met hackers

Dit artikel delen:

Julian Assange, de oprichter van Wikileaks, zou banden hebben met de bekende hackerscollectieven Anonymous en LulzSec. Die beschuldiging komt van het Amerikaanse ministerie van Justitie. Zij willen Assange berechten wegens het in gevaar brengen van de nationale veiligheid.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie beschuldigt Assange van samenzwering met de hackersgroepen omdat hij hen in 2012 een lijst zou hebben gegeven van doelwitten die aangevallen moesten worden. Onder meer de CIA en de NSA zouden daar hebben tussen gestaan. De VS willen dat Groot-Brittannië Assange (48) uitlevert om hem te kunnen vervolgen voor het publiceren van geheime documenten over de oorlogen in Irak en Afghanistan. Die documenten verschenen destijds op de klokkenluiderssite Wikileaks.

In 2012 vluchtte Assange naar de Ecuadoriaanse ambassade in Londen om een uitlevering naar Zweden te voorkomen. Daar wordt hij beschuldigd van een verkrachting. Vorig jaar kwam hij naar buiten en belandde hij in een Britse gevangenis. Een verzoek voor voorwaardelijke vrijlating is door een rechter afgewezen omdat Assange vluchtgevaarlijk zou zijn. De Britten moeten nu bepalen of Assange in handen komt van de Amerikaanse overheid.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie zegt dat de nieuwe beschuldigingen niet worden toegevoegd aan de achttien beschuldigen die er al lopen tegen Assange maar dat ze aan het dossier worden toegevoegd om een vollediger beeld te schetsen. Als de Australiër op alle punten schuldig wordt bevonden, riskeert hij 175 jaar cel.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-06-26T11:42:00.000Z Frederic Petitjean
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.